Carbenoxolone (DCI)

Синоними: Pharmaxolon (Sopharma), Biogastron (Germ.), Biogastron-Duodenal (Germ.).

Лекарствени форми: Pharmaxolon - tabl. x 50 mg; Biogastron - tabl. x 50 mg; Biogastron-Duodenal - caps. x 50 mg.

Действие: Карбеноксолон има стероидна структура и е производно на глициризиновата киселина, която се съдържа в екстракта от сладкото коренче (Rad. Liquiritiae). Повишава защитните свойства на стомашната лигавица, като увеличава производството на мукус и на съдържащата се в него сиалова киселина.намалява ексфолиацията на стомашните епителни клетки и удължава живота им. Стабилизира лизозомните мембрани и намалява отделянето на лизозомни хидролази. Потиска синтезата на PgF2. Повишава продукцията на интерферон. Потиска активността на пепсина и киселата секреция. Има противовъзпалително, антидиуретично и минералокортикоидно действие. Поради високия процент на нарушения във водно-електролитния баланс у лекуваните, дължащи се на съдържащата се в него глицеризинова киселина, понастоящем по-рядко се прилага.

Показания: Стомашна язва. При дуоденална язва се прилага биогастрон-дуоденал.

Особености на приложение и дозировка: През първата седмица се прилага по 2 таблетки 3 пъти дневно. След първата седмица се продължава с по 1 таблетка 3 пъти дневно в продължение на още 3 седмици. Таблетките се приемат след нахранване, несдъвкани, с малко вода. Капсулите биогастрон-дуоденал се приемат 15 - 30 min след нахранване.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се прилага комбинирано с антихолинергични препарати, които потискат действието му.

Странични ефекти: При продължително приемане развитие на отоци, повишаване на артериалното налягане, главоболие, хипокалциемия. Тези прояви могат да се предотвратят с приемането на тиазидни диуретици и калиеви препарати.

Противопоказания: Бременност, артериална хипертония, тежки сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания.

 

Реклама