Carbosylane (Serolam - France)

Лекарствени форми: Капсули - една синя разтворима в стомаха и една червена гастрорезистентна капсула:

Състав синя червена

Carbo activatus 140 mg 140 mg

Polysylane 45 mg 45 mg

Действие: Препаратът карбосилан съчетава два активни принципа:

  • Активираният въглен има изразена адсорбираща активност по отношение на газове, токсини, алкалоиди и други и предотвратява тяхното резорбиране и вредното им въздействие върху организма.

  • Полисиланът (диметикон) е повърхностноактивно вещество и при орално приемане намалява повърхностното напрежение на малките газови мехурчета в слузта на храносмилателните секрети, получават се по-големи газови мехури, които се резорбират по-лесно и се елиминират.

Газорезистентните капсули освобождават своето съдържание в тънките черва, което предотвратява нежеланото образуване на пяна в по-горните отдели на храносмилателния тракт (антипенно действие). По този начин полисиланът намалява метеоризма и раздуването на червата.

Наличието на въглен повишава «антипенното» действие на полисилана. И двете съставки на препарата не се резорбират и действието им се ограничава само в храносмилателния тракт.

Показания: Диспептични състояния в изразен метеоризъм, диарии с волуминозни шуплести изпражнения.

Особености на приложение и дозировка: Последователно се приемат една след друга 1 синя и 1 червена капсула, за предпочитане преди нахранване. Обикновено се приемат 3 такива дози преди основните нахранвания. При персистиране на симптомите тази дозировка се повтаря.

Странични ефекти: Приемането на голям брой дози от препарата може да причини по-тъмно оцветяване на изпражненията. В редки случаи намалява чревния транспорт и причинява умерен запек.

Противопоказания: Обструктивни заболявания на стомашно-чревния тракт.

 

Реклама