Cefoperazone (DCI)

Синоними: Cefoperazone (Balkanpharma), Cefobis (Pfizer), Cefobid (Roerig).

Лекарствени форми:

Действие:

Цефоперазонът се прилага парентерално – мускулно или венозно. Резорбцията му след мускулно инжектиране е бърза и пълна. Плазменият му полуживот след мускулно инжектиране е бърза и пълна. Плазменият му полуживот след мускулно или венозно инжектиране е около 2h. При кърмачета плазменият му полуживот е средно 2,45h. Достига терапевтични концентрации в урината и жлъчката , в плевралната и асцитната течност, на нивото на матката и фалопиевите тръби, в бъбреците, уретерите, стената на пикочния мехур, простататаи тестисите, в костите, белодробната тъкан и храчките, тонзилите и в мукозата на синусите, в кръвта на пъпната връв и в амниотичната течност. Цефоперазонът може да достигне в цереброспиналната течност при възрастни и децатерапевтични нива спряма пневмококи, менингококи и по-голамата част от щамовете на Haemophilus influenzae. Слабо преминава в майчиното мляко. С плазмените протеини се свързва в около 90%. Екскретира се главно с жлъчката и около 20 – 30% от внесената доза с урината.При холестаза и чернодробна недостатъчност плазменият му полуживот се удължава и излъчването му с урината се повишава. При пациенти с едновременно бъбречна и чернодробна недостатъчност цефоперазонът може да се акумулира в плазмата.

Показания:

Обичайна дозировка

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба :

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към цефалоспорини. Да се избягва при бременни, майки които кърмят и при новородени! По време на лечението и най-малко 5 дни след спирането му се забранява употребата на алкохол – поради риск от дисулфирам-реакция; зачервяване, изпотяване, главоболие, повръщане, тахикардия.
Алергични реакции, позитивиране на пробата на Кумбс и реакцията за захар в урината.
Несъвместим е in vitro с аминогликозиди! Едновременно приложение на цефоперазон с аминогликозиди е възможно, но в този случай е необходимо да се инжектират на различни места и с отделн испринцовки, без да се смесват, като се контролират бъбречните фукции.
Прилага се мускулно или венозно в дневна доза 2,0 - 4,0g, разделена на два приема. При особено тежки случаи може да се приложи и до 16,0g дневно. На деца се прилага по 50 – 200 mg/kg/24h, в 2 – 4 апликации. При кърмачета и новородени се дозира по 50 – 100 mg/kg/24h, в 2 инжекции под контрол на серумните нива. За мускулно пирложение съдържанието на един флакон от 1,0g се разтваря в ml вода за приготвяне на инжекционни разтвори или изотоничен разтвор на NaCl.При мускулно инжектиране отделните дози не бива да надминават 2,0g. За венозно инжектиране 1,0 g се разтваря в 10ml вода за инжекционни разтвори, в изотоничен разтвор NaCl или глюкоза и се инжектира бавно – при възрастни за 3 min, а при възрастни – за 5 min. Да не се надминава единичната доза от 2,0 g при възрастни, а при деца – 50 mg/kg. За венозна перфузия съдържанието на един флакон се разтваря в 5 ml разтворител, след което се разрежда в 250 – 500 ml изотоничен разтвор на NaCl или глюкоза и се перфузира в продължение на 15 - 60 min.
: 2 х 1,0 – 2,0 g/24h.
Прилага се при тежки инфекции на бъбреците и пикочните пътища, сепсис, ендокардити, менингити, пневмонии, жлъчно-чернодробни, абдоминални и други инфекции, причинени главно от Gram (-) микроорганизми и проблемни болнични щамове, резистентни на другите цефалоспорини.
Цефалоспоринов препарат от трета генерация със свръх широк антибактериален спектър на действие. Не се разгражда от бета-лактамазите на ентеробактериите. Активен е и срещу анаероби, както и срещу резистентни на други цефалоспорини и на аминогликозиди микроорганизми. Има подчертана активност спрямо Pseudomonas aeruginosa. Цефаперазонът показва изключително висока бактерицидна активност и спрямо Neisseria gonorrhoeae,Neisseria meningitides и Haemophilus influenzae. Ефективен е и срещу различните видове ентеробактерии, но активността му спрям отях е по-ниска от останалите цефалоспорини от трета генерация. Резистентни на цефоперазон са meti-R стафилококи, стрептококи от група D и Acinetobacter.
Amp.x 1,0 g et 2,0 g pro inj.i.m. et i.v.
 

Реклама