Cepevit K (Lab. Darcy – France)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

- За лечение на хеморагичните прояви, свързани с повишена чупливост на капилярите – епистаксис, гингиворагии, диабетна ретинопатия, хематурия и други.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Дневната дозировка е 3 – 6 таблетки, разпределени в 3 приема по време на хранене. При тежки случаи дневната доза може да се повиши до 10 таблетки.
Бременност, новородени, при болни с антикоагулантна терапия и при лица с Г-6-ФДГ дефицит.
При лица с вроден дефицит на Г-6-ФДГ, при новородени и бременни може да възникнат хемолитични инциденти, които се дължат на Vit.K3.
- За лечение на кожните прояви – петехии, екхимози и други, свързани с повишен пермеабилитет и чупливост на капилярите при различни заболявания: капиляротоксикоза, медикаментозни капиляропатии, гломерулонефрити, сателитни нефропатии, инфекциозни и алергични заболявания, атеросклероза, АХ и други.
Има вазопротективно и венотонично действие – намалява пермеабилитета на съдовете, повишава тяхната резистентност и причинява вазоконстрикция. Действието му се обуславя от съчетанието на трите съставки в комбинацията. Хесперидинът и ескулозидът представляват стабилни водоразтворими витаминни фактори от групата на Vit. P. Те повишават резистенцията на капилярите и намаляват пермеабилитета на тяхната стена. Водноразтворимият Vit. K3 благоприятства синтезата на коагулационните фактори II, VII, IХ и Х в чернодробната клетка. Vit. C действа като преносител на водород при генезата на съединителната тъкан, на колагена на съдовата стена и повишава капилярната резистентност.
Tabl. = Vit. C 100 mg + Hesperidin 20 mg + Hesperidin methylchalcone 20 mg + Vit. K3 (Metadion) 5 mg + Esculoside 2 mg.
 

Реклама