Cetiedil (DCI)

Синоними: Stratene (Gerda), Vasocet (Cipharm – France).

Лекарствени форми:

Действие:

  • директно миотропно спазмолитично действие от типа на папаверина;

- увеличава селективно чувствителността на бета-2-адренергичните рецептори на кръвоносните съдове и по този начин улеснява ефекта на вазодилатацията;

  • действа на нивото на трансмембранното преминаване на Са++.

В резултат на тези ефекти се увеличава кръвният дебит и се подобрява тъканната перфузия. Ефектът му се реализира главно в зоните на тъканната исхемия. Има бърза и почти пълна ентерална абсорбция и плазмената му концентрация се запазва дълго време на високо ниво, което да се прилага в 2 или най-много в 3 приема. Разпределя се бързо в тъканите, като значителна концентрация се получава в скелетните мускули, стената на кръвоносните съдове и в мозъка. Елиминира се напълно за 72 h с урината и фекалиите под формата на метаболити.

Показания:

- Диабетна микроангиопатия.

- Периферни вазомоторни смущения, главно синдром на Рейно, акроцианоза и други

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Прилага се по 2 капсули сутрин и вечер по време на ядене. В зависимост от ефекта дозировката може да се увеличи на 6 капсули дневно, разпределени в 3 приема, или да се намали на 3 капсули дневно. Курсът на лечение трае най-малко 20 дни.
Глаукома, аденом на простатата с ретенция на урината.
При дози, по-високи от 600 mg дневно, особено в началото на лечението може да се развият диспептични прояви и дискретни прояви от атропинов тип – сухота в устата, опиянение.
- Артериити на долните крайници било от атеросклеротичен, било от диабетен произход, във всички стадии на заболяването.
Сетиедил действа предимно на нивото на гладката съдова мускулатура, причинявайки вазодилатация. Механизмът на действието му се изявява по 3 начина:
Caps. x 100 mg.
 

Реклама