Cetirizine (DCI)

Синоними: Zirtec (USB), Virlix (Delalande).

Лекарствени форми: Zirtec - tabl. x 10 mg, sol. fl. x 10 ml (20 mg/ml); Virlix - tabl. x 10 mg.

Действие: Цетиризинът притежава мощен, продължителен селективен антагонистичен ефект на нивото на Н1-рецепторите. Освен това, инхибира и освобождаването на ендогенен хистамин. Той намалява значително бронхиалната хиперреактивност на астматиците спрямо хистамина. Клиничните проучвания показват, че той няма никакъв ефект върху ЦНС и будността. Цетиризинът не притежава нито антихолинергични, нито антисеротонинергични ефекти. Не е наблюдавано потенциране на седацията и на ефектите на алкохола от цетиризина.

Има бърза и пълна стомашно-чревна абсорбция. След орално приемане на 10 mg цетиризин пикова плазмена концентрация се достига след около 1 час. Плазменият му полуживот е около 11 часа. Свързва се силно с плазмените протеини. Елиминира се главно чрез бъбреците с урината. В майчиното мляко се откриват следи от цетиризина.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на различни алергични прояви:

  • респираторни - апериодичен алергичен ринит, спазмодичен сенезонен ринит, периодичен ринит и различни полинози, сенна хрема;

  • кожни - алергични дерматологични пруригинозни увреждания;

  • очни - алергичен конюнктивит, риноконюнктивит със сърбеж в очите;

  • оток на Quincke (извън лечението на шока).

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, лактация, деца под 12 години, ХБН, свръхчувствителност към препарата.
Може да се наблюдават леки диспептични прояви, сухота в устата, вертигинозни прояви, сомнолентност. Те се срещат изключително рядко.
При възрастни и деца над 12 години се препоръчва дневна доза от 10 mg в един прием.
 

Реклама