Chlorhexidine ( DCI )

Синоними: Ventrosteril (Troyapharm), Chlorhexidin Chiech Polfa), Hibitane ICI), Hibidil ICI), Hibident ICI),Hibiscrub ICI),Hibisprint ICI), Plurexid Aventis), Chlorhexamed Blend – а – med), Corsodyl Smith Kline – Beecham), Collunovar atomiseur Lab. Pharm. Dexo), Rhino-Blache (Gallier), Septeal (Sinbio).((((((((((

Лекарствени форми: Ventrosteril – sol. 0,02 % fl. x 500 ml; Chlorhexidin – sol. 20 % fl. x 500 ml; Hibitane – sol. 20 % fl. x 125 ml et x 500 ml, sol. 5 % fl. x 125 ml et x 1000 ml, shamp. 0,5 % fl. x 500 ml; Hibidit – sol. 0,05 % fl. x 25 ml et x 100 ml; Hibident – sol. 0,2 % fl. x 300 ml, Hibiscrub – пянаобразуващ разтвор 4 %, fl. x 125 ml et x 500 ml; Hibisprint – sol. alcohol 0,5 % fl. x 125 ml et x 500 ml; Plurexid – sol. 1,5 % ( пянаобразуващ разтвор ) fl. x 250 ml et x 400 ml; Chlorhexamed – sol. 10 % fl. x 50 ml, Dental- Gel 1 %, tuba x 9,0 g, dent sol. 0,1 % fl. x 500 ml, sol. 0,1 % fl. x 200 ml; Corsodyl – sol. 0,2 % fl. x 180 ml; Collunovar atomiseur – aerosol fl. x 40 ml, Rhino-Blache – sol. nasal 0,005 % amp. X 10 ml, Septeal – sol. 0,5 % fl. x 250 ml.

Действие: Хлорхексидинът е антисептик с бактерициден тип на антибактериално действие. Той има широк спектър на актибактериална активност. Бактерицидният му ефект настъпва бързо и е продължителен. In vitro действа бактерицидно за по-малко от 5 min на Gram ( + ) микроорганизми и в по-малка степен върху Gram ( - ). Той е неактивен срещу микобактериите и слабо активен спрямо Serratia и Proteus. Хлорхексидинът притежава и фунгицидна активност спрямо Candida albicans. Антисептичната активност е по- висока при алкохолните разтвори ( Hibitane 5 %, Hibisprint, Hibitane shamp. 5 % , Corsodyi ). Тя се инхибира частично от органичните материали – белтъци, кръв, серум, фосфолипиди. Наличието на повърхностно активни вещества в ексципиента на някои от препаратите ( Hibitane, Hibidil, Hibiscrub и Plurexid ) им предава детергентни свойства. Водните разтвори на хлорхексидина се абсорбират много слабо през здравата кожа, даже и при кърмачета. Експериментално е установено при маймуни, че хлорхексидинът, използуван като 8 % воден разтвор, персистира на ниво кожа в значително количество, даже и след обилно измиване.

Абсорбцията през храносмилателния тракт е нищожна – около 99 % от перорално внесената доза се открива в непроменен вид във фекалиите. В случай на преминаване в системното кръвообращение се излъчва с урината и жлъчката, без предварително метаболизиране. Плазменият му полуживот е около 4 дни. При попадане на голямо количество от препаратите, съдържащи повърхностно активни вещества в стомаха е необходимо да се направи стомашна промивка.

Показания: - В хирургията. За предоперативна антисепсия на медицинския персонал, за антисептична обработка на оперативното поле, за почистване и антисептична обработка на рани и изгаряния, за лаваж на сериозни кухини.

  • В урологията.
  • В стоматологията и оториноларингологията.
  • В дерматологията.
  • За иригация на пикочния мехур и уретрата

    За профилактика и лечение на стоматити, главно тези, свързани с носене на протези ( Corsodyi, Collunovar ), фарингити, гингивити, пародонтити, афти. За предоперативна подготовка при екстракция на зъби и в пародонталната хирургия.

    За лечение на първично инфектирани кожни заболявания или при риск от инфекция.

Особености на приложение и дозировка: За обезразяване на ръцете на медицинския персонал се използува препарата Hibiscrub, като върху предварително намокрени ръце се изсипват 5 ml неразреден разтвор и се обработват с четка в продължение на 1 min, след което се изплакват грижливо с вода. За антисепсия на ръцете на оперативните екипи в допълнение на хирургическия лаваж се използува препарата Hibisprint 0,5 % или Septeal 0,5 %. След измиването и изсъхването на ръцете в шепата се изсипват 5 ml от разтвора и се разтрива равномерно върху повърхността на китките и предлакътниците. Ръцете се оставят да изсъхнат без да се изплакват с вода. За подготовка на оперативното поле се използуват препаратите Hibitane shamp. 0,5 % или Hibitane 5 %. Hibitane shamp. 0,5 % се състои от два флакона: sol. A съдържа 490 ml 0,5 % алкохолен разтвор на активната съставка, а sol. В съдържа 10 ml от багрилото Azarubine. Двата разтвора се смесват ex tempore и така получения разтвор се използува за обработка на оперативното поле, без да се разрезда. Наличието на багрило позволява да се разграничи дезинфектираната зона. Hibitane 5 % се използува като 100 ml от разтвора се разреждат с 1000 ml spiritus vini 70 % и по този начин се получава 0,5 % разтвор, с който ръцете се обработват по същия начин. За почистване и антисептична обработка на рани се използува 0,05 % воден разтвор на хлорхексидин, който се получава като 10 ml от Hibitane 5 % или 2,5 ml от Hibitane 20 % се разредят до 1000 ml със стерилна дестилирана вода. За лаваж на серозните кухини се използува изотоничен разтвор 0,02 %, който се получава като 1 ml от Hibitane 20 % се разреди в 1000 ml физиологичен разтвор. В урологичната практика се прилага за антисепсия на уретрата 0,05 % глицеролов разтвор, който се получава като 2,5 ml Hibitane 20 % се разрежда до 1000 ml със стерилен глицерол. За промивка на пикочния мехур се използува 0,02 % воден разтвор на хлорхексидин, който се получава като 1 ml Hibitane 20 % се разреди до 1000 ml със стерилна дестилирана вода. В гинекологичната практика за почистване и антисептична обработка на кожата и лигавиците най- често се използува Plurexid, който представлява 1,5 % воден разтвор на хлорхексидинов диглюконат, несъдържащ повърхностно активни вещества, с pH 6,5. За вагинални промивки разтворът се разрежда със стерилна вода до 0,45 %. В стоматологията се използват препаратите Hibident и Corsodyl за бани на усната кухина. Обикновено се правят две бани дневно, а предоперативно – след всяко от основните хранения. Всяка баня се прави с 10 ml от неразредения разтвор в продължение на 1 min. Измиването на зъбите с паста трябва да става преди приложението на хлорхексидин. В оториноларингологията се прилага Rhino- Blache под формата на пулверизации в ноздрите 2 – 6 пъти дневно. Collunovar се прилага по 4 – 8 пулверизации на гърлото дневно.

Лечението с хлорхексидин не трябва да продължава повече от 10 дни!

Взаимодействие с други лекарства: Едновременното приложение с анйонни деривати трябва да се избягва поради физико – химическа несъвместимост. Едновременната или последователна употреба на други антисептици трябва да се избягва.

Странични ефекти: Наблюдавани са отделни случаи на идиосинкразия към хлорхексидин. Възможно е развитието на контактна екзема. При третиране на големи повърхности или под оклузивна превръзка на наранена кожа, главно при изгаряния, при недоносени и кърмачета, въпреки че транскутанната резорбция на хлорхексидина е слаба, рискът от системни ефекти не може да бъде изключен!

Противопоказания: При свръхчувствителност към хлорхексидин. Препаратите съдържащи хлорхексидин не трябва да влизат в контакт с менингите, мозъка и да не се поставят в слуховия проход при перфорация на тъпанчето. Препаратите на хлорхексидина съдържащи детергенти не трябва да се използуват за лаваж на сериозни кухини, на пикочния мехур и влагалището. Collunovar не се прилага при деца под 30 месеца поради риск от ларингоспазъм. 

 

Реклама