Chlorquinaldol (DCI)

Синоними: Chlorquinaldol (Sopharma), Chlorchinaldin (Ciech Polfa), Siosteran (Ciba-Geigy).

Лекарствени форми:

Действие: Антисептично средство, което трудно се резорбира при вътрешно приемане и оказва локално антибактериално, антимикотично и антипаразитно действие в лумена на червата.Активността му е насочена повече към някои Gram (+) микроорганизми – стафилококи, стрептококи и патогенни гъбички – Candida, Trichophyton, Microsporum, Epidermophyton. Притежава, макар и по-слабо изразен, противоцестоден ефект към трихомонас, амеби, ламблии. Не уврежда чревната физиологична флора, не дразни лигавиците и тъканите и се понася добре.

Показания: Прилага се за лечение на ентерити, ентероколити и колити, дължащи се на бактериална инфекция или от паразитен или микотичен произход – амебна дизентерия, ламблиаза, интестинална кандидоза, дисбактериоза вследствие орална антибиотикотерапия и профилактично против чревни инфекции. Локално се прилага за лечение на остри и подостри, екземи, дерматити, пиодермии, инфектирани рани,дерматомикоди. Вагинално се прилага при флуор, кадидозен или трихомонасен колпит, erosion colli uteri и други.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилага по 1 драже 3 пъти дневно след хранене. При тежки случаи и при протозойни инфекции по 2 дражета 3 пъти дневно. Може да се прилжи и ректално, след предварителна очистителна клизма, като за целта 8 счукани дражета се разтварят под формата на суспенсия с 200ml вода с температура на тялото. На деца се прилага по 10-20mg/kg/24h, разпределена на 3 приема. Локално се прилага 2-3 пъти дневно под формата на унгвент, който се нанася на тънък слой върху засегнатите участъци на кожата с последваща марлена превръзка. Вагиналните глобули се поставят вечер по една дълбоко във влагалището в продължение на 6-7 дни.

Странични ефекти:

Противопоказания: Чернодробна и бъбречан недостатъчност, поражения на зрителния нерв.

Рядко се наблюдават гадене, главоболие, виене на свят. При продължително приложение понякога могат да се развият периферни неврити, миелопатия и засягане на зрителния нерв.
Drag.x 10 mg et x 100 mg; Ung. 5% tuba x 20q0g; Chlorchinaldin – glob.vag.x 200mg.
 

Реклама