Chymogrip (Lab. Martinet - France)

Лекарствени форми:

Състав: Комбиниран препарат под формата на таблетки с двойно ядро. Вътрешното ядро на таблетките съдържа протеолитични ензими от панкреас с ензимна активност 50 000 UA и Noscapinum gydrochloricum 10 mg. Външният слой на таблетките се състои от аскорбинова киселина 200 mg и ацетилсалицилова киселина 200 mg.

Действие: Препаратът притежава противокашлично, противовъзпалително и антипиретично действие. Антитусивното му действие се обуславя от опиевия алкалаид носкапин (наркотин), който има кодеиноподобно и папавериноподобно действие. Успокоява центъра на кашлицата, без да потиска центъра на дишането, не води до привикване и по-рядко причинява запек. Разширява бронхите и няма наркотичен ефект. Абсорбира се добре в червата и има кратък полуживот. Панкреасните протеази, приети перорално, имат противовъзпалително, антиедематозно и муколитично действие и допринасят за втечняване на вискозните бронхиални секрети и на гройните храчки. Vit. C уплътнява капилярите и ограничава ексудативните и възпалителните процеси. Аспиринът има противотемпературно и противовъзпалително действие.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на непродуктивна, мъчителна кашлица, съчетана с фебрилитет.

Особености на приложение и дозировка: Дозира се по 3 - 9 таблетки дневно, разпределени в 3 - 4 приема в продължение само на няколко дни. При стари хора началната дозировка трябва да се редуцира наполовина и след това, в зависимост от поносимостта и нуждите може да се увеличи с една четвърт от обичайната дозировка. Употребата на алкохолни напитки по време на лечението с препарата се забранява. На деца от 8 до 15 години се дозира по 1 mg/kg/24 h носкапин (около 24 - 52 mg) или 2 - 5 таблетки според възрастта, разпределена в 4 - 5 приема.

Странични ефекти: Възможно е да се наблюдават сомнолентност, вертигинозни прояви, кожни алергични реакции, гадене и повръщане, гастралгии, които са транзиторни. При свръхдозиране може да настъпи депресия на дишането.

Противопоказания: Бронхиална астма, дихателна недостатъчност, активна дуоденална язва, бременност и лактация, деца под 7 години.

Tabl.
 

Реклама