Ciloxan

Синоними: Ciloxan (Alcon) 

Лекарствени форми:

Действие:

Притежава висока активност срещу широк спектър грамположителни и грамотрицателни микроорганизми, както и срещу Chlamidia trachomatis и Mycobacterium tubereulosis.

Има бактерициден ефект, дължащ се на действието му върху ензима ДНК-гираза, необходим за синтеза на ДНК бактериите.

Показания:

Странични реакции:

При бременност препарата се употребява след лекарско предписание.

Не се отделя в майчиното мляко. Не е проучена безопасността при приложение на деца под 1 година.

Противопоказания:

Продължителната употреба на ципрофлоксацин може да доведе до свръхрастеж на нечувствителни организми, включително и фунги. Лечението трябва да се преустанови при първата проява на кожен обрив или други признаци на свръхчувствителност.

Особености на приложение и дозировка:

При бактериални конюнктивити схемата е следната: 1-2 капки на всеки 2 часа през първите 2 дни и по 1-2 капки на 4 часа през останалите дни.

При свръхдозиране – предозираният препарат може да се отстрани с топла чешмяна вода.

При язви на роговицата 1-2 капки на всеки 15 минути през първите 6 часа, а до края на първия ден – по 1-2 капки през половин час. През втория ден – по 1-2 капки всеки час. От 3 до 14 ден – по 1-2 капки на 4 часа. Лечението може да продължи и след 14-ия ден ако не е настъпила реепителизация на роговицата.
Свръхчувствителност към някоя от съставките. Анамнестична свръхчувствителност към други флуороквинолони.
Парене и дискомфорт. Честата локална употреба при индивиди с роговични язви може да доведе до поява на бели преципитати, наблюдавани при 17% от пациентите, резорбиращи се след прекратяване на лечението.
Използва се за лечение на инфекциозните заболявания на очната ябълка и нейните придатъци. Показан е и при язви на роговицата, причинени от чувствителни към антибиотика щамове микроорганизми.
Основната активна съставка на препарата е Ciprofloxacin (виж подробно в класификатора). Той е широкоспектърен химиотерапевтик от групата на флуороквинолоните. Препарата съдържа още Benzalkonium Chloride като консервант и други неактивни съставки за постигане на неонходимото pH.
капки.

 

Реклама