Cisapride (DCI)

Синоними: Prepulsid (Janssen)’ Propulsin (Janssen), Alimix (Smith Kline Beecham).

Лекарствени форми: Prepulsid - tabl. x 10 mg; Propulsin - tabl. x 5 mg et x 10 mg, susp. fl. x 100 ml et x 200 ml (1 mg/ml); Alimix - tabl. x 5 mg et x 10 mg, susp. fl. x 100 ml et x 200 ml (1 mg/ml).

Действие: Цизаприд е бензамидов дериват, който модифицира мотилитета на храносмилателния тракт. Механизмът на неговото действие е свързан главно със стимулиране на физиологичното освобождаване на ацетилхолин в нервните окончания на нивото на plexus mesentericus. Той не стимулира мускариновите или никотиновите рецептори и не инхибира ацтилхолинестеразната активност. В терапевтични дози цизапридът не блокира допаминергичните рецептори. Той усилва перисталтичната активност на хранопровода и тонуса на schincter oesophagii inferior при болни с гастро-езофагеален рефлукс и подобрява изпразването на хранопровода. Цизаприд увеличава стомашния и дуоденалния контрактилитет и подобрява тяхното изпразване. На ниво на тънките и дебелите черва цизаприд има прокинетично действие, като увеличава двигателната им активност и ускорява преминаването на чревното съдържимо. Абсорбира се бързо и напълно след орално приемане и началото на действието му настъпва между 30 и 60 min. Максималната плазмена концентрация се достига към 2-ия час. Плазменият му полуживот е около 10 h. Метаболизира се значително чрез окислително N-деалкилиране и ароматно хидроксилиране. Екскретира се в еднакви количества с урината и фекалиите, главно под формата на метаболити.

Показания: - Гастро-езофагеален рефлукс.

  • Езофагит, дължащ се на гастро-езофагиален рефлукс.

  • Смущения, свързани със забавено стомашно изпразване - гастропареза.

  • Диспепсии.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Оклузивни заболявания на стомашно-чревния тракт. Поради липса на достатъчно данни не де препоръчва прилагането му по време на бременност.
Могат да възникнат транзиторни адбоминални крампи, къркорене на червата и диария. Наблюдавано е преходно главоболие и усещане за празна глава.
Да не се комбинира с антихолинергични средства, които антагонизират ефекта му върху стомашно-чревния мотолитет. Цизапридът усилва скоростта на абсорбцията на диазепама и алкохола и увеличава активността на кумариновите антикоагуланти. При комбинирано лечение със симетидин или ранитидин се нарушава неговата (на цизаприда) бионаличност.
Приема се по 5 - 10 mg с чаша вода най-малко 15 min преди ядене 3 пъти дневно и вечер преди лягане за сън при езофагити и гастро-езофагеални рефлукси. При забавено изпразване на стомаха се прилага по 10 mg 3 пъти дневно след нахранване. При ХБН и хепатоцелуларна недостатъчност дозата се намалява наполовина.
 

Реклама