Clemastine (DCI)

Синоними: Clemastin (Balkanpharma), Tavegyl (Novartis).

Лекарствени форми: Tabl. x 1 mg; Sirupus fl. x 100 ml (5 ml = 0, 5 mg); Amp. x 2 mg/5ml.

Действие: Препаратът притежава избирателно антихистаминово действие и силно удължен (8-12h) антипруригинозен ефект. Не притежава антихолинергични и седативни ефекти. Блокира специфично ендогенно освободения хистамин, поради което се характеризира като блокер на хистамина. Приложен перорално се резорбира бавно - за около 4 часа, но напълно. Метаболизира се в черния дроб и се елиминира предимно през бъбреците - 57% и по-малко с жлъчката - 18%. Началото на ефекта му се проявява още през първия час, достига максимум към 5 - 7-ия час и продължава 10-12 часа.

Показания: Пруритус от различен произход, уртикария, оток на Квинке, алергични ринити, астматичен бронхит и екзогенна (атопична) бронхиална астма.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 1 таблетка или по 10 ml от сиропа 2 пъти дневно - сутрин и вечер. В тежки случаи дозата може да се увеличи до 6 таблетки дневно, разпределени в 3 приема. При спешни състояния и тежки случаи се инжектира бавно венозно или мускулно по 1 ампула 2 пъти дневно.

При деца до 1 година се прилага по 1 - 2,5 ml от сиропа, на деца от 1 до 3 години - по 2,5 - 5 ml, от 3 до 6 години - по 5 ml и от 6 до 12 години . по 7,5 ml.

Странични ефекти: Леко изразено седативно действие.

Противопоказания: Да се прилага предпазливо при водачи на МПС.

 

Реклама