Clobenzorex (DCI)

Синоними: Dinintel (Aventis).

Лекарствени форми:

Действие:

Освен неговият анорексигенен ефект, стимулиращите симпатикомиметични свойства на препарата позволяват използването му при инвалидизиращи разстройства на съня, представящи се като хиперсомния, която не се повлиява от другите терапевтични средство.

Приет перорално се абсорбира добре. Елиминира се с урината непроменен и под формата на метаболити – парахидроксиклонбезорекс в 1,5 – 6 % и под формата амфетамин – 15%.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Курсът на лечение е 4 – 6 седмици и не трябва да надминава 3 месеца. По-продължителното лечение рискува да доведе до фармакологичен толеранс – намаление ефикасността на препарата, до фармакозависимост и по-рядко до тежки психични нарушения при предразположени индивиди.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

При приложение на анорексигени от типа на клобензорекс са наблюдавани случаи на развитие на тежка , често фатална пулмонална артериална хипертензия. Лечение по-продължително от 3 месеца и индекс на телесната маса равен или повече от 30 kg/m2 увеличават риска от развитие на пулмонална АХ. Появата на диспнея при усилие или засилването на съществуваща диспнея са суспектни за развиваща се пулмонална АХ и налагат прекратяването на лечението!

Противопоказания:

При спортисти може да позитивира реакция от тестове, прилагани за антидопингов контрол!

Артериална хипертензия, хипертиреоидизъм, епилепсия, предхождащи психични заболявания, ментална анорексия, бременност и по време на кърмене.
При някои чувствителни пациенти може да се наблюдават леко безсъние, тахикардия, сухота в устата, запек и промяна в обичайното положение на пациента.
Не бива да се прилага съчетано с други анорексигенни средства. Противопоказно е едновременното му приложение с неселективни МАО-инхибитори, гванетидин и сродни препарати, имипраминови антидепресанти.
Обичайната му дозировка е 2 капсули дневно – една сутрин при събуждане от сън и 1 на обед 1 h преди нахранване. Тъй като клобензорексът може да причини безсъние и неврозност даването му вечер трябва да се избягва.
Прилага се за лечение на екзогенно затлъстяване като помощно средство при прилагане на рестриктивни диетични режими за редукция на телесната маса при пациенти, чийто индекс на телесната маса (ИТМ) е 30 kg/m2 или повече и при които не е получен достатъчен ефект само от приложение рестриктивен режим.
Clobenzorex представлява анорексигенно средство от класа на индиректните психостимулиращи симпатикомиметични амини.
Caps.x 30 mg.
 

Реклама