Clomifene (DCI)

Лекарствени форми

Лекарствени форми

Действие

След орално приложение кломифенът се абсорбира добре. Съществува ентерохепатален цикъл, който се изразява в бавно елиминиране на коломифена и неговите метаболити чрез жлъчката с фекалиите.

Показания

  • Тест с кломифен – с диагностична и терапевтична цел при случаи на аменорея от хипотално-хифофизарен произход и при продължителни аменореи, като последица на орални контрацептивни средства, след като е верифицарано, че плазменото ниво на пролактина е нормално.

Особености на приложение и дозировка

  • Тестът с кломифен се провежда по 100 mg дневно 5 последователни дни и в продължение само на един цикъл. Този тест може да се повтори един път след интервал от 1 месец. Тестът с кломифен позволява въз основа на три критерия (спадане на температурата, ниво на естрадиола в плазмата и поява на менструация) да се определят три различни типа отговор:

  • тежка хипоталамо-хипофизарна недостатъчност, когато и трите критерия са негативни;

  • умерена хипоталамо-хипофизарна недостатъчност (покачване нивото на естрадиола и поява на менструация, но няма спадане на температурата), с възможност за отговор от трети тип по време на повторение на теста;

  • оптимален отговор на хипофизирано и овариално ниво – и трите критерия са позитивни.

Странични ефекти

Противопоказания

: Тежки чернодробни заболявания, неизяснени гинекологични хеморагии, неоплазии на гениталните органи, органични овариални кисти, очни смущения по време на лечението или при предшестващ курс на лечение. 
: Овариални хипертрофия, умерен риск от множествена бременност. Очни смущения,най-често реверзибилни след спиране на лечението, но налагащи окончателното му прекратяване. Описани са отделни случаи на задна капсулирана катаракта. По често може да се наблюдават прилив на топли вълни, гадене, повръщане, астено-депресивни смущения, вертиго, главоболие, хиперменорея, интерменструални кръвотечения, нервозност, безсъние, уртикария или други алергични дерматити, полакурия. Тези прояви са транзиторни и не налагат прекратяване на лечението.
: - Лечение на стерилитета - началната дозировка е по 1 таблетка от 50 mg дневно в продължение на 5 дни, като се започва от 5-ия ден н един естествен или индуциран цикъл, или при липса на цикъл от един произволно избран от лекуващия лекар ден. Ако не се получи овулация по време на втория цикъл се назначава по 100 mg дневно в един прием в продължение на 5 дни, след като е спазен едномесечен срок между първия и втория курс на лечение. Не се препоръчва да се надвишават дневна доза над 100 mg и продължителност на лечението повече от 5 дни. ако в тази дозировка три курса на лечение не доведат до овулация, счита се че терапевтичният опит е завършил. Когато с доза 50 – 100 mg е получена овулация, която обаче не се последва от бременност, може да се проведе лечение в продължение на 6 цикъла, като между всеки курс се спазва едномесечен интервал.
: - За лечение на стерилитет поради ановулация или при дисовулация, неадекватно жълто тяло, къса лутеална фаза, синдром на овариална поликистоза.
: Кломифен цитратът представлява индуктор на овулацията. По своята фармакологична характеристика той има антиестрогенно действие – като се фиксира върху хипоталамичните естрогенни рецептори, той упражнява компетитивно инхибиращо действие на хипоталамичното ниво върху естрогените и стимулира хипофизарната секреция на FSH, отговорен за узряването на фоликулите. Самата фоликуларна матурация се съпровожда от повишена секреция на естрадиол, което благоприятства настъпването на пикова концентрация на LH, предизвикващ овулацията и форсирането на секретиращо жълто тяло. Проучванията след 5413 пациентки с нарушения в овулацията, лекувани с коломифен (Clomid) са показали, че в 70 % е получена овулация.
: Tabl. x 50 mg.
: Pergotime (Serono), Clostilbegyt (Egis), Clomid (Merrell Dow), Clomiphene citrate (Anfarm Hellas), Serpafar (Faran).
 

Реклама