Codethyline (DCI)

Синоними: Codethyline Houde (Lab. Houde)

Лекарствени форми: Tabl. x 5 mg.

Действие: Кодетилинът е опиев алкалоид с централно противокашлично действие вследствие потискане възбудимостта на центъра на кашлицата. Подобно на кодеина потиска и центъра на дишането. Болкоуспокояващият и седативният ефект на кодетилина са слабо изразени в тази доза.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на непродуктивната и мъчителна кашлица при заболявания на бронхо-пулмоналната система, на спазмодична и рефлекторна кашлица и кашлица от дразнене.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се в дневна доза до 50 mg, разпределена в 4 - 5 приема. Курсът на лечение трябва да бъде краткотраен - няколко дни. При стари хора началната дозировка трябва да бъде намалена наполовина и при нужда може евентуално да се увеличи с една четвърт от обичайната дозировка. При деца от 8 до 14 години се дават 3 - 6 таблетки дневно, разпределени в 3 - 5 приема, според възрастта. При липса на ефект дозировката не трябва да се увеличава, а да се прецени състоянието на болния и при нужда да се проведе етиологично лечение. По време на лечението се забранява употребата на спиртни напитки!

Странични ефекти: Подобни на тези, причинени от другите опиати, но приложен в терапевтични дози, те са по-редки и по-умерени. Най-често се наблюдават: запек, сомнолентност, гадене, повръщане, вертигинозни прояви, бронхоспазъм, кожни алергични реакции, потискане на дишането. При свръхдозиране може да се развие лекарствена зависимост и при внезапно спиране - абстинентни прояви.

Противопоказания: Бременност, лактация, деца под 8 години, бронхиална астма, дихателна недостатъчност, водачи на МПС и управляващи опасни машини и съоръжения поради риск от заспиване. При спортисти може да позитивира пробите за антидопинг контрол!

 

Реклама