Colchicine (DCI)

Синоними: Colchicine ampules (Lilly), Colchicine Houde (Houde), Colchicum- Dispert(Kali-Chemie), Colchicine ( Roussel Uclaf).

Лекарствени форми: Colchicine ampules - amp.x 1 mg/2 ml; Colchicine Houde – tabl.x 1mg; Colchicum- Dispert – drag.0,5 mg; Colchicine - tabl.x 1 mg.

Действие:

Той се резорбира бързо от стомашно-чревния тракт и като постъпва в кръвта, достига след 2h максимална концентрация в левкоцитите, която се задържа в продължение на 48h. Плазменият му полуживот е 30 min. Има ентеро-хепатален кръговрат, който е причина за нежеланите стомашно-чревни прояви. Излъчва се непроменен с урината, жлъчката и фекалиите.

Показания:

Обичайна дозировка:

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба:

Странични ефекти:

Противопоказания:

ХБН, тежки чернодробни заболявания, пептична язва , сърдечна недостатъчност, бременност.
Най-често диарии, от които се предотвратява с Bismuthum carbonicum или опиати, повръщане болки в корема. По-рядко особен оу болни с бъбречни или чернодробни заболявания може да се развият: психична или дихателна депресия, гърчове, парализи, алопеция, костно-мозъчна хипоплазия.
За венозно приложение ампулата се разрежда с 10 ml физиологичен разтвор. Апликацията трябва да става бавно, строго венозно, защото екстравазът предизвиква силни болки и некроза!!
Лечението се провежда обикновено перорално с таблетки по 0,5 mg на всеки час или по 1mg/2h до спиране на болката, до появата на диария или при липса на ефект до максимална доза 5 – 6 mg/24h. След няколко дни дозата започва да се намалява постепенно, докато се стигне до 1 таблетка дневно, която се дава в продължение на месеци. При непоносимост на пероралната терапия колхицинът се внася венозно в начална доза 2 mg, след което на всеки 6h се инжектира по 1mg до ефект. След това дозировката се намалява постепенно както при оралната терапия.
2 – 4 mg/24h.
Средство на избор за противовъзпалително лечение в началото на острия подагрозен пристъп, преди да се е получил оток на ставата.
Колхицинът е алкалоид, изолиран от семената на Colchicum autumnale. Деполимелизира в контрактилната протеинова микротубулна система в левкоцитите, с което затруднява фагоцитозата и уратните кристали и образуването на млечната киселина. Освен това той потиска миграцията на левкоцитите в тъканите, блокира освобождаването на кинините и стабилизира лизозомните мембрани и по този начин възпрепятства хиперергичното възпаление и възникване на микрокристален артрит.
 

Реклама