Coldrex Hotrem (Smith Kline Beecham)

Лекарствени форми: Pulvis in sacculus = Paracetamol 750 mg + Phenylephrime 10 mg + Acidum ascorbinicum 60 mg.

Действие: Coldrex Hotrem е комбиниран препарат, който съдържа аналгетичния антипиретик парацетамол, понижаващ температурата, назалният деконгестант фенилефрин, който предизвиква отбъбване на лигавицата на носа и синосите, и Vit. C, който се прилага при грип и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища поради нарасналите нужди на организма, особено в началния стадий на заболяването. Като цяло препаратът води до понижение на температурата, подобряване проходимостта на горните дихателни пътища и облекчаване на дишането.

Показания: При грип, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, ларингити, синузити и при висока температура.

Особености на приложение и дозировка: Едно пликче Coldrex се изсипва в чаша, която се напълва с гореща вода. Разбърква се енергично, докато се разтвори. При възрастни и деца над 12 години се прилага по едно пликче на всеки 4 – 6 h. Не бива да се прилагат повече от 4 пликчета за 24 h.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се прилага едновременно с хлестирамин, метоклопрамид, домперидон.

Странични ефекти: Рядко се наблюдават кожни алергични реакции, свързани с парацетамола. Фенилефринът може да причини гадене, главоболие, леко повишение на АН и рядко тахикардия. Тези прояви са бързо преходни.

Противопоказания: Деца под 12 години, бременност, свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата.

 

Реклама