Colesevelam Hydrochloride (DCI)

Синоними: Welchol (Sankyo Parke Davis).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност, чревна непроходимост.
Газове, запек, диария.
Навалява абсорбцията на верапамила. Може да се комбинира и не променя активността на Atorvastatin, Lovastatin и Simvastatin.
Преди да се започне лечение с колесевелам, трябва да се изключи вторична хиперхолестеролемия – при диабет, хипотиреоидизъм, нефротичен синдром и др. Като монотерапия се приема по 3 таблетки, два пъти дневно или 6 таблетки наведнъж. Таблетките се приемат по време на хранене. Дозата може да се увеличи до максимално 7 таблетки. В комбинация с HMG CoA- редуктазни инхибитори – 4-6 таблетки дневно.
Самостоятелно и в комбинация с HMG CoA-редуктазни инхибитори за лечение на първична хиперхолестеролемия (Fredrickson тип ІІа).
Представлява неабсорбиращ се полимерен, антилипемичен медикамент за орално приложение. Той свързва жлъчните киселини, включително гликохолевата в червата , потискайки тяхната реабсорбция. Като намалява общото количество на жлъчните киселини, активира ензима холестерол 1 7-алфахидроксилаза, с което се увеличава включването на холестерола в жлъчните киселини и намалява серумната му концентрация.
Tabl.x 625 mg.
 

Реклама