Colestipol (DCI)

Синоними: Colestid (Upjohn), Cholestabil ( Fournier Pharma).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Обичайна дозировка:

Особености на приложение и дозировка:

Особености на употреба:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Не се прилага при язвена болест и други заболявания на стомашно-чревния тракт или се прилага внимателно, като при изостряне на заболяването се спира.
Колестиполът е по-малко обемист от холестирамина, има по-малко неприятен вкус и се понася добре от болните. Не нарушава резорбцията на мазнините и мастноразтворимите витамини. Най-често се наблюдават диспептични прояви – гадене, тежест или болка в корема, запек.
Нарушава чревната резорбция на дигиталисовите препарати, фенобарбитала, фенилбутазона, варфарина и др. Тези препарати трябва да се вземат най-малко един час преди приемането на колестипола.
Задължително се приема на гладно, смесен с вода, сок или друга течност.
Лечението се започва с 5,0 g единична доза дневно в зависимост от поносимостта и терапевтичния ефект дозата се повишава постепенно до 30,0 g дневно, разпределена в три приема. Лечението се провежда продължително време – месеци и години.
15,0 – 30,0 g /24h, разпределена в три приема.
Средство на избор за лечение на ІІ А тип хиперлипопротеинемия, като дава най-добър ефект при хетерозиготни фамилни хиперхолестеролемии, в това число и при усложнените с ксантелазми и атеросклероза.
Колестиполът представлява анионобменна смола, която не се резорбира и в тънките черва свързва жлъчните киселини в неразтворими комплекси, които се отделят с фекалиите. При продължително приемане колестиполът води до намаление на общия холестерол и на съдържанието му в LDL, докато концентрацията на общите триглицериди и съдържанието им във VLDL не се променя. Не се порменя и съдържанието на холестерол в HDL.
Sachet x 5,0 g.
 

Реклама