Colofoam (Lab. Stafford-Miller – France), Colifoam (Tromnsdorff/Block Drug)

Лекарствени форми: Fl. (под налягане) x 20,0 g + приспособление-дозатор за ректално приложение.

Действие: Флаконът съдържа минимум 14 дози от по 100 mg Hydrocortisone acetate под формата на ректална пяна. Внесеният в ректума под формата на пяна хидрокортизонов ацетат дифундира до средата или даже до проксималната част на сигмата, като дифузията е по значителна при болните с екзацербация на колита, отколкото при тези в ремисия. Внесеният по този начин хидрокортизон преминава в общото кръвообращение само около 3 %, така че той осигурява предимно топично противовъзпалително действие върху мукозата на ректума и сигмата.

Показания: Прилага се за лечение на: хеморагичен улцерозен колит, колитната локализация на болестта на Крон, при пострадационен колит и при проктит след колектомия.

Особености на приложение и дозировка: Болният трябва да легне на едната си страна и след като е поставил приспособлението за ректално приложение, вкарва внимателно предварително намазаната с вазелин канюла в ануса и натиска еднократно пистона на дозатора. Обикновено се прави по 1 апликация дневно в продължение на 2 – 3 седмици, а след това евентуално по 1 апликация през 2 дни. приложението на препарата при болни с тежък улцерозен колит трябва да става много предпазливо поради опасността от перфорации на чревната стена.

Странични ефекти: При продължително лечение и при висока дозировка може да се наблюдават прояви на хиперкортицизъм, инфекциозни прояви, а при изразени улцерации – перфорация на чревната стена.

Противопоказания: Язвена болест на стомаха и дуоденума, активни инфекциозни или микотични процеси. Локални контраиндикации: чревни перфорации, абсцеси, фистули, сраствания, перитонити. Да се избягва приложението му през време на бременността особено през първото тримесечие

 

Реклама