Colposeptine (Theramex)

Лекарствени форми:

Действие:

Хлорквиналдолът е антисептик, който приложен интравагинално търпи незначителна резорбция. Има бактериостатично действие предимно срещу Gram (+) бактерии – стрептококи и стафилококи и фунгистатина активност спрямо някои патогенни гъби – Candida, Trichophyton, Microsporum и Epidermophyton. Притежава, макар и по-слабо изразен, ефкт срещу Trichomonas vaginalis.

Проместриенът представляла диетероксид на естрадиола и приложен интравагинално упражнява само локални естрогенни ефекти на нивото на вагиналната мукоза, като възстановява нейната трофика. Той води до възстановяване на суперфициалните клетки на вагиналния епител, които са богати на гликоген. Последният служи за субстрат на млечната флора, която съдейства за възстановяване на физиологичното рН във влагалището и по този начин се възпрепятстват инфекциозните рецидиви.След вагиналната апликация на проместриен никога не се откриват ситемни хормонални ефекти върху естроген-чувствителните органи, разположени на разстояние от влагалището – матка, млечни жлези, хипофиза.

Показания: Прилага се локално при левкорея от каквато и да е етиология, с изключение на гонококова, при кандидозен или трихомонасен колпит, erozio colli uteri и други.

Особености на приложение и дозирока: Една предварително намокрена таблетка се поставя в дъното на влъгалището всяка вечер в продължение на 18 последователни дни, включително и по време на менструация.

Противопоказания: Въпреки че при приложение на колпосептин не са наблюдавани ситемни естрогенни ефекти, препоръчва се препарата да не се прилага в случаите на предшестващ естрогено-зависим карцином.

Комбиниран препарат, чието действие се осъществява от двете му съставки практически само на нивото на вагиналната мукода.
Tabl.vagin. = Chlorquinaldol 200mg + Promestriene 10mg.
 

Реклама