Contractubex

Синоними: Contrctubex (Merz) 

Лекарствени форми:

Действие:

Препаратът съдейства за резорбцията на хипертрофични белези и келоиди, като се избягва оперативното лечение. Въздействие на отделните съставки:

Алантоин – краен продукт на пуриновия метаболизъм на животински и растителни тъкани. Стимулира клетъчният растеж и подпомага развитието на здрави клетки и еластин, с подчертано епителотоничен ефект. Увеличава хидрофилността на съединителната тъкан, което позволява приложението му при стари и втвърдени белези.

Хепарин – изолира се от мастоцитите на различни животни. Инхибира фиброобластите, увеличава хидрофилността на тъканите и противодейства на втвърдяването им. Заедно с extr. Cepae улесняват пенетрацията на препарата в дълбочина и съдействат за разреждане на колагенната структура.

Extractum Cepae се получава от растението Alium Cepae. Има сяросъдържащи пептиди, които играят специфична роля в епидермалния метаболизъм. Съдържа флавониди с противовъзпалително и антипролиферативно действие.

Препарата съдържа още и витамините А, В и С, пантотенова киселина, минерали. Комбинацията на трите съставки води до инхибиция на колагенния синтез, при подобрени качества на епидермиса, респ. кожната повърхност.

Показания:

Противопоказания:

Странични ефекти:

Особености на приложение и дозировка:

Гелът се втрива в тъканта на белега 3-4 пъти дневно, прави се масаж до попиване в кожата. Изисква се възможно най-ранно начало на лечението, след формиране на цикатриксите. Лечението продължава от един месец до една година в зависимост от размера и плътността на дефекта. При третиране на пресни белези се избягват допълнителни дразнения от физични фактори – UV лъчи, ниски температури, физически усилия. Масажирането да става много леко.
Контактна алергия към някоя от съставките.
Рядко контактна алергия.
Хипертрофични цикатрикси и келоиди от травми, изгаряния, след фурункули,фолукулити, язви, ваксинации, оперативни цикатрикси, вкл. и след пластични операции, биопсии, контрактура на Дюпюитрен.
Представлява комбиниран хидрофилен крем, съдържащ: Алантоин 1g, Хепарун 5000UI, екстракт от Сарае 10g.
гел.

 

Реклама