Corsodyl

Действие:

Хлорхексидинът е повърхностно активен антисептик с бързо настъпващо и продължително бактерицидно действие, особено когато е в алкохолен разтвор. Притежава широк антибактериален спектър включително и срещу HIV-вируса, но не повлиява спорите, туберкулозните бактерии и хепатитния вирус. Адсорбира се върху зъбния емайл. Активен е срещу оралните стрептококи и може да се свърже с образуваните от тях полизахариди, които са най-важните компоненти на бактериалната зъбна плака. Под формата на 0,02-1 % алкохолен разтвор не уврежда пулпата на зъба и оралната мукоза. Няма корозивни свойства спрямо металите.

Показания

Странични ефекти

Лекарствени взаимодействия

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка:

Профилактично - изплакване на устата в продължение на 1 min с 10 ml от разтвора 1-2 пъти дневно. При лечение на гингивити и пародонтити - изплакване до 4 пъти дневно в течение на 1 месец. При стоматит, предизвикан от протези, последните трябва да се почистят и накисват в разтвора за 20 min 1-2 пъти дневно. Използваният разтвор не се поглъща и задължително се изхвърля навън.
: Противопоказан е при лица със свръхчувствителност към хлорхексидин.
: Несъвместим е с други анионни антисептици на устната кухина.
: Възможни са кожни реакции, промяна на цвета на повърхността на езика, оцветяване на зъбите (предотвратява се с измиване с паста за зъби преди използване на препарата). Рядко се наблюдава парене по езика и лек оток на паротидните жлези, които явления отзвучават след спиране на лечението.
: Корсодилът се прилага под формата на разтвор (вода за уста) за изплакване на устната кухина. Профилактично се използва за подтискане образуването на зъбна плака. Прилага се за лечение и профилактика на гингивити и пародонтити, в случаите когато не може да се използва четка за зъби (след лицево-челюстни операции и др.). Други показания - след гингитомия за стимулирането заздравяването на венеца, като част от комплексното лечение при афтозни улцерации и кандида - инфекции на устната кухина.
0,2 % разтвор на хлорхексидинглюконат. Ексципиенти: етилов алкохол 96 %, макроголглицерохидроксистеарат, сорбитол 70 %, ментол, дестилирана вода q. s. ad 100 ml.
 

Реклама