Crotamiton (DCI)

Синоними: Eurax (Novartis).

Лекарствени форми: Crème 10 % tuba x 20,0 g et x 150,0 g; Lotion 10 % fl. x 50 ml.

Действие: Eurax има антипруригинозно действие, което покрива всички етиологични форми на пруритус. Освен това той упражнява акарицидно действие и има бактериостатичен ефект срещу стрептококите и стафилококите. Тези му качества го правят особено подходящ за лечение на крастата и съпровождащите я пиодермии.

Приложен върху кожата под формата на крем или лосион, антипруригинозния му ефект трае около 6 h, което позволява да се избегнат кожните лезии от разчесването и намалява риска от инфектиране.

Препаратът прониква лесно в кожата чрез леко масажиране.

Показания: - Пруритус с различна етиология – есенциален, алергичен, сенилен, ано-генитален, при иктер, при захарен диабет, при педикулоза.

  • Краста.

Особености на приложение и дозировка

При краста след горещ душ и подсушаване на кожата се намазва цялото тяло, с изключение на лицето и на окосмената част на главата, като се втрива леко до пълна резорбция и се обръща особено внимание на предилекционните места на акарите – пространствата между пръстите, ингвиналните области и половите органи, аксиларните ямки. За предпочитане е апликациите да се правят вечер преди лягане за сън. При наличие на пиодермии е добре да се направи превръзка с Eurax. Курсът на лечение е 5 дни, през което време болният не се къпе. След приключване на лечението, болният взема душ и сменя личното и постелочното си бельо.

Лосионът се предпочита за приложение върху откритите или окосмените части на тялото. Кремът не е показан за лечение на пресни възпалителни дерматози с подмокряне. Препаратът не бива да се прилага в близост с конюнктивите.

Странични ефекти:

Противопоказания

: Свръхчувствителност към препарата, деца под 2 години.
Общо взето има добра поносимост. Изключително рядко се наблюдава сенсибилизиране на кожата. При приложение върху силно лезирана кожа и при деца под 2 години има риск за преминаване в системното кръвообращение и развитие на метхемоглобинемия.
: При пруритус сърбящите участъци на кожата се намазват с крем или лосион, като се масажира леко. Апликациите се повтарят многократно в денонощието в продължение на няколко дни до изчезване на сърбежа. По време на лечението и няколко дни след приключването му, болният не трябва да се къпе.
 

Реклама