Cyclobarbital (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Метаболизира се и се инактивира в черния дроб като образуваните метаболити се елиминират под формата на глюкурониди с урината. Една незначителна част от него се елиминира с урината.

Показания

Странични ефекти

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: При възрастни се прилага по 100- 200 mg вечер 30 min преди лягане за сън. При малките деца се прилага по 50 – 100 mg, а при големите - по 100 - 150 mg вечер преди сън. Таблетките се разтварят предварително в малко топла вода и се изпиват. 
: При тежки чернодробни заболявания, водачи на МПС и работещи с опасни машини.
: В отделни случаи след събуждане пациентите имат тежест в главата, световъртеж и не се чувстват бодри. Рядко може да се наблюдават кожни алергични реакции, обикновено при пациенти с повишена чувствителност.
: Прилага се за лечение предимно на невротичен тип безсъние, за което е характерно трудното заспиване, при болни с психическо напрежение и възбуда, с хипертонична болест, атеросклероза и други.
: Представлява калциева сол на циклохексанилетил-барбитуровата киселина. Има бързо проявяващо се и сравнително краткотрайно (3 - 5 h) сънотворно действие. Притежава и седативно действие. Ефектът му се дължи на разпространение на задръжния процес в кората на главния мозък, което се благоприятства и от потискащото му действие върху мезодиенцефалната активираща част на ретикуларната формация.
: Tabl. x 200 mg.
: Hexadorm-Calcium (Sopharma).
 

Реклама