Cyclobenzaprine Hydrochloride (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Показания

Странични ефекти

Взаимодействие с други лекарства

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Обичайната дозировка е 3 пъти дневно по 10 mg, максимално до 60 mg. Лечението с циклобензаприн трябва да е кратко, не повече от 2 - 3 седмици. Възможно е привикване. Лечението се прекратява постепенно за да се избегнат гадене и главоболие. 
: Свръхчувствителност към някои от съставките на медикамента, остър миокарден инфаркт, ритъмни и проводни нарушения, застойна сърдечна недостатъчност, хипертиреоидизъм.
: Да не се комбинира с МАО инхибитори, лечението може да започне 14 дни след спирането им. Засилва ефектите на алкохола, барбитуратите и ЦНС депресантите.
: Сухота в устата, замайване.
: За лечение на болезнен мускулен спазъм, в комплексното лечение на фибромиалгия.
: Циклобензапринът намалява локалния мускулен спазъм без да повлиява функцията на мускулатурата. Той не е ефективен при мускулен спазъм, дължащ се на увреждане на ЦНС. Намалява тоничната мускулна активност чрез повлияване върху гама- и алфа-моторните системи. Експериментално са установени прилики в действието с трицикличните антидепресанти - антагонизира резерпина, потенцира норепинефрина, засилва периферните и централните антихолинергични ефекти и седацията. Абсорбира се добре и се разпределя с големи индивидуални вариации. Свързва се във висок процент с плазмените протеини. Метаболизира се до глюкоруниди. Елиминира се бавно с полуживот 1 - 3 дни с урината.
: Tabl. x 10 mg.
: Flexeril (Merck & Co).
 

Реклама