Cyproheptadine (DCI)

Синоними: Cyprotol (НИХФИ), Periastine (MSD-Chibret), Periactinol (Frosst Pharma), Peritol Tabletten (Medpharma), Peritol (Egis), Nuran (Frosst Pharma).

Лекарствени форми: Cyprotoltabl. x 4 mg, sirupus fl. x 100 ml (5 ml = 1 кафена лъжичка = 2 mg); Periastine - tabl. s 4 mg, sirupus fl. x 125 ml (5 ml = 1 кафена лъжичка = 2 mg); Periactinol - tabl. x 4 mg; Peritol Tabletten - tabl. x 4 mg; Peritol (Egis) - tabl. x 4 mg, sirupus fl. 100 ml (2 mg/5 ml); Nuran - tabl. x 4 mg, sirupus fl. x 100 ml ( 2 mg/5 ml); Nuran BC forte - sirupus fl. x 100 ml (4 mg/5 ml).

Действие: Ципрохептадинът представлява мощен антагонист на серотонина и на хистамина чрез компетитивно действие на нивото на техните рецептори. Притежава и известна антибрадикининова активност. Той има антихолинергични и седативни свойства. Ципрохептадинът е стимулатор на апетита при възрастни и при голяма част от децата. стимулирането на апетита се придружава обикновено от наддаване на тегло и стимулиране на растежа (у подрастващи), ако не се ограничава вносът на храна. Тези два елемента се манифестират само по време на лечението. След спиране на лечението може да настъпи известна редукция на телесната маса, но без да се върне до изходните стойности преди започване на лечението. Ципрохептадиновият хидрохлорид се метаболизира чрез глюкуронизиране и се излъчва главно с урината и по-малко с фекалиите. Не е установено преминаване в майчиното мляко и плацентата.

Показания: - прилага се при уртикария, алергични дерматити, невродермити, серумна болест, медикаментозен ензантем, инсолацио и други;

    • за стимулиране на апетита при болни с анорексия от неврогенен произход или дължаща се на прекарани тежки инфекциозни заболявания, хронични заболявания с кахексия;

    • язвена болест на стомаха и дуоденума.

Особености на приложение и дозировка:

За стимулиране на апетита при подрастващи и възрастни дневна доза от 12 mg обикновено е достатъчна. По-висока от тази доза за стимулиране на апетита нито е необходима, нито се препоръчва. Дневната доза се дава на един прием вечер или се разпределя на няколко приема през деня. В хода на лечението дозировката се намалява в зависимост от ефекта. Ципрохептадинът е само помощно средство за повишаване на апетита и увеличаване на телесната маса. Необходимо е да се провежда лечение на основното заболяване, довело до намаление на апетита и редукция на телесната маса.

За лечение на стомашна и дуоденална язва се прилага в продължение на 20 - 25 дни. Лечението се започва с 1 mg дневно и в продължение на 5 дни дозата се повишава постепенно до 12 mg за 24 h. Курсът се прекратява също постепенно, като последните 5 дни дозата се снижава до 1 mg/24 h.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, простатна хипертрофия, микционни смущения, стеноза на пилора, глаукома, свръхчувствителност към ципрохептадин.
Най-често сомнолентност, която след първите 3 - 4 дни от лечението изчезва. Може да се наблюдават в хода на лечението и отпадналост, обърканост, атаксия, ксеростомия, ретенция на урината и много рядко кожни обриви.
При алергични заболявания дозата е индивидуална и се движи от 4 - 20 mg/24 h, най-често 12 - 16 mg/24 h. Дневната доза не бива да надминава 32 mg. в началото обикновено лечението се започва с 4 mg три пъти дневно.
 

Реклама