Cytisine (DCI)

Синоними

Лекарствени форми

Действие

Цитизинът действа N-холиномиметично и възбужда вегетативните нервни ганглии, стимулира дишането предимно рефлекторно, предизвиква отделяне на адреналин от медуларната част на надбъбрека. В по-високи дози оказва N-холинолитичен ефект върху вегетативните нервни ганглии. Цитизинът играе ролята на никотинзаместваща субстанция, с което се намалява периодът на взаимодействие на никотина със съответните рецептори. Това от своя страна води до постепенно намаляване и прекъсване на съществуващата психическа зависимост на пушачите към никотина. Препаратът се понася леко от пациентите, тъй като не причинява безапетитие, гадене, повръщане или други нежелани ефекти.

Показания

Противопоказания

Особености на приложение и дозировка

: Прилага се per os по следната схема: в продължение на 3 дни се приема по 1 таблетка на всеки 2 h ( 6 таблетки дневно), като постепенно се намалява броя на изпушените цигари; от 4-ия до 12-ия ден – по 1 таблетка на 2,5 h ( 5 таблетки); от 13-ия до 16-ия ден – по 1 таблетка на 3 h (4 таблетки); от 17-ия до 20-ия ден – по 1 таблетка на 5 h (3 таблетки); от 21-ия до 25-ия ден – по 1 – 2 таблетки дневно. Пълното приключване на тютюнопушенето трябва да стане най-късно към 5-ия ден от началото на лечението. Курсът на лечение се съобразява с постепенното отказване от пушенето, с което се избягва възможността от развитие на абстинентни прояви. След завършване на лечебния курс, пациентите трябва да се въздържат от изпушването дори само на 1 цигара, за да има траен резултат.
: Артериална хипертония, напреднала атеросклероза, ИБС.
: При хроничен табакизъм.
: Препаратът Tabex съдържа алкалоида цитизин, който притежава сходен механизъм на действие с този на никотина, но се отличава от него с голямата си терапевтична ширина.
: Film-tabl. = Cytisine 1,5 mg.
: Tabex (Sopharma).
 

Реклама