Danazol (DCI)

Синоними: Danatrol (Sterling Winthrop), Winobanin (Sanofi Winthrop).

Лекарствени форми: Danatrol – caps. x 200 mg; Winobanin – caps. x 100 mg et x 200 mg.

Действие:

Даназолът има добра абсорбция след орално приемане. Максимална плазмена концентрация се получава след 2 h. Плазменият му полуживот е 4,6 h. Стабилни плазмени концентрации се получават между 7-ия и 14-ия ден от започване на лечението в зависимост от дозировката. Концентрацията на даназола в тъканта на гениталните органи и в хипоталамуса е еквивалентна на плазмената. Не кумулира в организма и след прекратяване на дълготрайно лечение бързо намалява. Метаболизира се в черния дроб, като главният му метаболит е 2-хидроксиметил етистерон. Излъчва се под формата на метаболити с урината 50 % и с фекалиите около 36 %.

Показания:

- Херидитарен ангионевротичен оток.

Странични ефекти:

Взаимодействие с други лекарства:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

При ендометриоза дневната дозировка е 2 – 4 капсули от 200 mg, разпределени в 2 или 3 приема. Тази доза може да бъде модулирана в зависимост от ефекта. Поддържащо лечение се провежда с 400 mg/24 h в продължение на 3 – 5 месеца.

Ефективната дозировка е вариабилна при отделните пациентки, поради което трябва да се индивидуализира с оглед намирането на минималната ефективна доза при всяка болна. Препоръчва се лечението да се започне от първия или втория ден на менструалния цикъл. Ако се прилага без прекъсване дневната доза е 600 mg. Даназолът е най-често контрацептивен от първия цикъл на лечението, при условие че то са започне в първите 3 дни на цикъла. Ако е необходимо може да се използва едно нехормонално контрацептивно средство. Ако преди започване на лечението с даназол е налице аменорея, трябва да се подозира бременност и болната да се изследва в това отношение.
Остри и хронични хепатити, чернодробна недостатъчност, бременност, по време на кърмене.
При едновременно приложение с антивитамини К може да засили ефектите им.
Акне, себорея, засилване на окосмяването, промяна на гласа, хипертрофия на клитора, намаление на гърдите, топли вълни, повишено изпотяване, опадане на косите, водносолева задръжка, мускулни крампи, бенигнена интракраниална хипертония.
- Ендометриоза, съчетана или не със стерилитет.
Даназолът представлява синтетичен дериват на етистерона. Има антигонадотропна активност, лишен е от естрогенно и прогестативно действие и притежава умерени андрогенни и анаболизиращи ефекти. Той потиска синтезата и освобождаването на хипофизарни гонадотропини (FSH и LH). Това води до задръжка на овариалната активност със супресия на овулацията, до атрофия на ендометриума и на вагиналната слуз от хипоестрогенен аспект. Аменореята, която се развива и атрофичният ефект на даназола се използват за лечение на ендометриозата.
 

Реклама