Deanol (DCI)

Синоними: Bimanol (Ciech Polfa), Astyl (Laphal - France).

Лекарствени форми: Bimanol - tabl. x 25 mg et x 100 mg; Astyl - caps. x 200 mg.

Действие: Деанолът представлява физиологичен прекурсор на ацетилхолина. Внесен в организма преминава лесно хемато-енцефалната бариера и чрез метилиране се трансформира в холин, а последния - в ацетилхолин. Холинергичните неврони се обогатяват с ацетилхолин и се активират. Холинергичната невротрансмисия се подобрява, в резултат на което се повишава психомоторната активност, подобряват се координацията на движенията, възможностите за асоциация, концентрация на вниманието, паметта и поведенческите реакции на пациента. Усилва се неговият жизнен тонус и способността му за адаптация с околната среда.

Показания: - Астения в напредналата и старческата възраст, посттравматична енцефалопатия и церебрастения, невротични депресии, след прекаран инсулт, интоксикационна енцефалопатия, хроничен алкохолизъм.

- В детска възраст - при деца с намалена способност за концентрация на вниманието, нощно напикаване и други.

Особености на приложение и дозировка:

При деца в училищна възраст се прилага по 300 mg дневно в един прием сутрин в продължение на 3 седмици. След подобряване на състоянието дозата се намалява на 100 mg дневно, приета наведнъж сутрин. При enuresis nocturna се прилага по 75 - 100 mg/24 h в продължение на 1 месец.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Състояния на психомоторна възбуда, епилепсия, невротични състояния с ажитираност и фобии.
В началото на лечението може да се наблюдава повишена възбудимост, главоболие и безсъние, които отзвучават след ажустиране на дозировката. В редки случаи може да има ортостатична хипотензия, болки в мускулатурата на шията, пруритус, запек.
При възрастни лечението се започва с 25 - 50 mg дневно, след като дневната доза се увеличава до 100 - 150 mg, разпределена в два приема. Ефектът от лечението се манифестира много бавно - след 3 - 4-седмично лечение. Поддържаща терапия се провежда с дневна доза 25 - 75 mg в продължение на 2 - 3 месеца. При хронична шизофрения и невротични депресии се прилага в значително по-високи дози 300 - 400 mg/24 h, с оглед подобряване на жизнения им тонус.
 

Реклама