Deavit (Sopharma)

Лекарствени форми: Sol. oleosa fl. x 10 ml = Retinoli palmitas (Vit. A) 300 000 UI + Ergocalciferol (Vit. D2) 400 000 UI.

Действие: Комбиниран препарат, ефектите на който се обуславят от двете му съставки. Витамин А играе важна роля в процесите на биологичното окисление – регулира обмяната на фосфолипидите и холестерола, активира действието на инсулина. Той има епителотонично, антиинфекциозно и антиксерофталмично действие. Стимулира растежа на младия организъм. Витамин D2 участва в регулацията на калциево-фосфорната обмяна и в процесите на костнообразуването, реабсорбцията на фосфор и аминокиселини в бъбречните тубули. Подобрява функцията на храносмилателния тракт и черния дроб. Комбинацията с Vit. A намалява токсичното му действие.

Показания: За профилактика и лечение на хипо- и авитаминоза A и D – при рахит, смущения в обмяната на калция и фосфата, при забавен растеж у деца, кокоша слепота, ксерофталмия, дискератози и хиперкератози.

Особености на приложение и дозировка: Перорално се прилага при кърмачета по 3 – 6 капки дневно, а при деца по 5 – 10 капки дневно. При възрастни се дава по 10 – 15 капки дневно. Курсът на лечение трае 5 – 6 седмици, след което се прави почивка от 1 седмица, за да се избегнат нежелателни странични прояви. При болни от рахит деца се прилага по 1 ампула мускулно еднократно.

 

Реклама