Demoxytocin (DCI)

Синоними: Sandopart (Novartis).

Лекарствени форми:

Действие:

Приложен буквално, демокситоцинът се резорбира добре и равномерно от лигавицата на устната кухина и не се разрушава от ензимите на слюнката, но попаднал в стомашно-чревния тракт се разрушава бързо. Подходящ е за стимулиране на хипоактивна родова дейност при некомплицирани случаи.

Показания:

-За ускоряване инволуцията на матката.

-За стимулиране на хипоактивна родова дейност при неусложнени случаи.

-По-рядко се прилага за индуциране на раждането при прекъсване на бременността.

Особености на приложение и дозировка:

-За стимулиране на лактацията се поставя по половин до една таблетка около 5 min преди кърмене.

-За ускоряване инволуцията на матката се назначават по половин до една таблетка 4 – 5 пъти дневно.

-За стимулиране на хипоактивна родова дейност се прилага по половин таблетка през 30 min.

-За индуциране на родова дейност се прилага по една таблетка през 30 min до настъпване на ритмични и енергични контракции на матката. След това се продължава с по половин таблетка през 30 min или по една таблетка през 1h, което се определя индивидуално от състоянието на родовата дейност и под контрол на на водещия раждането. До определяне на индивидуалната доза внимателно се следят сърдечната дейност на плода, АН на родилката и по възможност се извършва токометрия. Максималната доза за буквално приложение е 10 таблетки (500 UI). Ако опитът за индуциране на родова дейност чрез буквално приложение на демокситоцин остане без успех, след 24h почивка се включва i.v. инфузия на окситоцин.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Ексцесивни размери на матката – многоплодна бременност, хидрамнион; напречно положение на плода, многораждали жени с четвърта по ред бременност, отлепване на плацентата, placenta praevia, мъртъв плод, тежка токсикоза.
ПРи предозиране може да се развие “Foetal distress” – забавяне на сърдечната дейност на плода, оцветяване с мекониум на околоплодните води, асфиксия на плода; хипертония, тетанична контракция и руптура на матката.
Таблетката се поставя на лигавицата на десния или левия букален джоб или на лигавицата на горната устна, без да с есдъвква. Преди поставянето на нова таблетка устната кухина се изплаква с вода, за да се отстранят евентуални отпадъци от предишната таблетка.
- За стимулиране на лактацията и за намаляване на лактостазата в послеродовия период и за профилактика на мастита.
Демокситоцинът е синтетичен аналог на естествения хормон на неврохипофизата окситоцин, в структурата на който липсва една аминогрупа на първа позиция (Desamino-oxytocin). Той има двойно по-силен и по-продължителен утерокинетичен ефект, което се дължи на неговата устойчивост спрямо действието на плазмената окситоциназа. Демокситоцинът притежава и лактогенна активност, която е свързана с причиняваната от него контракция на миоепителните клетки на млечните жлези. Това го прави средство за избор за стимулиране на лактацията. Вазопресерният ефект на демокситоцина е по-слаб от този на окситоцина.
Buccal tabl.x 50 UI.
 

Реклама