Denoral comprimes (Pharmuka)

Лекарствени форми: Тabl. = Buzepide 1 mg + Clocinizine 5 mg + Nerhedrine 30 mg.

Действие: При перорално приемане Denoral има бързо настъпващо действие върху симптомите на ринита. Неговият деконгистивен ефект е свързан със синергичните свойства на неговите съставки. Denoral упражнява потискащо действие върху назалните, фарингеалните, трахеобронхиалните и очните секреции, както и спазмолитично действие, свързани с парасимпатиколитика Buzepide. Той упражнява и антиалергично действие, дължащо се на антихистамина Clocinizine. Има и вазоконстрикторно действие върху ринофарингеалната мукоза, свързано с алфа-симпатикомиметика норефедрин.

Приеман перорално препаратът позволява да се избегне приложението му чрез пулверизации или капки, което е свързано с риск за нарушаване интегритета на лигавицата на горните дихателни пътища.

Показания: Прилага се за симптоматично лечение на назалната конгестия, хиперсекцията и сълзенето при острите ринофарингеални заболявания.

Особености на приложение и дозировка: При възрастни се прилага по 1 таблетка сутрин, обед и вечер в началото на храненето. Максимална единична доза е 1 таблетка, а максималната дневна доза – 4 таблетки. На деца над 12 години се дава по 1 таблетка 2 пъти, максимално 3 пъти дневно. Курсът на лечение продължава не повече от 5 – 6 дни. По време на лечението се забранява употребата на алкохол.

Взаимодействие с други лекарства: При едновременно приложение с депресори на ЦНС – хипнотици, анестетици и други, потенцира действието им. При комбинация с други антихолинергици се потенцират централните атропинови ефекти. Комбинацията с МАО инхибитори е противопоказана поради риск от хипертензивни кризи.

Странични ефекти: Може да се наблюдава стомашно-чревна непоносимост с гадене. Рядко има алергични реакции.При предозиране-сухота на носната лигавица, главоболие, безсъние, палпитации, намаление на бронхиалните секреции.

Противопоказания: Глаукома със затворен ъгъл, простатна хипертрофия, деца под 17 години, през първите 3 месеца и последните седмици на бременността. По време на кърмене. Предпазливо трябва да се прилага при хипертоници, диабетици, при ИБС, хипертиреоидизъм, психози. При водачи на МПС и работещи с опасни машини в началото на лечението се дава само по 1 таблетка вечер поради риск от сомнолентност. 

 

Реклама