Dequalinium chloride (DCI)

Синоними: Еfisol (Balkanpharma).

Лекарствени форми: Tabl. за смучене = Dequalinium chloride

0, 25 mg + Acidium ascorbinicum 30 mg; Tabl. vag = Dequalinium chloride

10 mg.

Действие: Деквалиновият хлорид има антисептично действие върху редица Gram (+) и Gram (-) микроорганизми, особено пиогенни стрептококови, в това число и спрямо резистентни на антибиотичи щамове. Характеризира се и с антимикотична активност срещу кандиди, епидермофити и трихофити. Прибавената в таблетките за смучене аскорбинова киселина уплътнява стените на кръвоносните съдове и намалява тяхната проницаемост, оказва антифлугестично и антиексудативно действие и повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекции.

Показания: Катарални, фибринозни и улцерозни стоматити, гингивити, фарингити, ларингити и тонзилити, букална кандидоза (соор) под формата на таблетки за смучене.

-Вагинален флуор, причинен от Trihomonas vaginalis или неспецифична бактериална флора под формата на вагинални таблетки.

Особености на приложение и дозировка: Пероралните таблетки се прилагат по една през 2-3 h, като се смучат бавно, докато се разпаднат напълно в устата.

- Вагиналните таблетки се поставят по 1-2 сутрин и вечер дълбоко във влагалището при легнало положение и болните остават в леглото в продължение на 20-30 min.

Странични ефекти:

При по-продължително приложение вагиналните таблетки могат да причинят улцерации във влагалището.
 

Реклама