Dextran 6 % (DCI)

Синоними: Haemodex 70 (Troyapharm), Macrodex 6 % (Pharmacia), Polyglucinum (Medexport), Elvol 6 % (Leopold & Co – Austria), Dextran Hausmann 70 (Hausmann).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Капково венозно, като еднократната доза за възрастен е 500 – 1500 ml. Първите 20 ml се вливат много бавно, за да се изпита поносимостта. Може да се комбинира с електролитни разтвори. При необходимост се правят повторни вливания. Преди прилагане на хемодекс се определя кръвната група, за да се избегнат грешки вследствие на псевдоаглутинация на еритроцитите.
Артериална хипертония, ОМИ, белодробна емболия, тромбоцитопения, свръхчувствителност.
Алергични реакции – уртикария, бронхиолоспазъм, треска, тахикардия и диспнея. СУЕ се ускорява в първите три дни.
Прилага се при: хиповолемичен шок вследствие хеморагии и изгаряния и тежки травми, операции, раждане, остър панкреатит, перитонити, инфекции, сепсис, за профилактика на тромбози.
Представлява 6 % разтвор на висикомолекулярен декстран с молекулна маса 70 000, получен по ферментален път с помощта на определени щамове от Leuconostoc mesenteroides в Serum Glucosae. Поради високото онкологично налягане, което създава при венозно вливане, декстранът извлича течности от тъканите и ги задържа в кръвното русло около шест часа, вследствие на което се възстановява интравазалният обем и се повишава артериалното налягане. Той не може да възстанови хипопротеинемията и не е източник на въглехидрати. Излъчва се главно с урината.
Fl. x 500 ml.
 

Реклама