Dextromoramide (DCI)

Синоними: Palfium (Janssen), Palfium (Delalande).

Лекарствени форми: Palfium (Janssen) - tabl. x 5 mg, amp. x 10 mg/1 ml; Palfium (Delalande) - tabl. x 5 mg, amp. x 5 mg/1 ml.

Действие: Декстроморамидът е аналгетик с централно действие. Неговият аналгетичен ефект е силно изразен и продължава 4 - 6 h. По сила на алгетичното си действие 5 mg декстроморамид, приет per os, са еквивалентни на 10 mg морфин, инжектиран подкожно. Декстроморамидът потиска дихателния център, причинява спазъм на гладката мускулатура на храносмилателния тракт и на жлъчните и пикочните пътища, води до констипация и миоза. Има добра абсорбция в стомашно-чревния тракт. Метаболизира се в черния дроб и се елиминира през бъбреците с урината под формата на метаболити.

Показания: При много силни болки, неповлияващи се от периферните аналгетици, главно при злокачествени новообразувания, посттравмични и постоперативни болки, инфаркт на миокарда, в комбинация със спазмолитици при жлъчни и бъбречни колики. Прилага се и в анестезиологичната практика.

Особености на приложение и дозировка: Пероралното внасяне се предпочита винаги. Обикновено лечението се започва с 1 таблетка. Ако болката персистира, 1 h след това се дават 2 таблетки. Тази доза обикновено успокоява болката за 6 h. За денонощието обикновено са достатъчни 4 приема по 10 mg. Таблетките се приемат със съвсем малко вода - 1 чаена лъжичка половин час преди ядене или 2 h след нахранване. Мускулно се инжектира по 5 - 10 mg няколко пъти дневно до максимална денонощна доза 40 mg. Курсът на лечение не трябва да бъде продължителен поради риск от привикване и пристрастяване.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се прилага едновременно с МАО-инхибитори! Трябва да се спазва 15-дневен свободен интервал, след спиране на МАО, за да може да се прилага палфиум. Едновременното лечение с депресори на ЦНС и трициклични антидепресанти потенцира ефектите на декстроморамида и повишава риска от предозиране.

Странични ефекти: Потискане на центъра на дишането, спазъм на гладката мускулатура на храносмилателния тракт и сфинктерите, запек, миоза, гадене, по-рядко повръщане. Декстроморамидът е упойващо средство, което може да доведе при продължителна употреба до токсикомания - привикване и развитие на психическа и физическа зависимост!

Противопоказания: Деца до 15 години, дихателна недостатъчност, тежка хепатоцелуларна недостатъчност, остър корем с неизяснена етиология, черепномозъчни травми, заболявания с повишено интракраниално налягане, конвулсивни състояния, бронхиална астма, в края на бременността, водачи на МПС и оператори на опасни машини. Предпазливо се прилага при стари хора.

 

Реклама