Diarlac (Lab. Fournier - France), Lacteol (Lab. Du Lacteol du Dr. Boucard - France),.

Лекарствени форми: Diarlac - caps. lyophilisat от 5 милиарда убити микробни тела от Lactobacillus acidophilus; Lacteol - tabl. от 450 милиона и amp. за перорална употреба от 350 милиона убити тиндализирани тела, caps. forte х 5 милиарда и sacculus х 10 милиарда убити лиофилизирани микробни тела от Lactobacillus acidophilus.

Действие: Активните принципи на препаратите Diarlac è Lacteol са метаболитни продукти, изработени от един щам на Lactobacillus acidophilus, убит след култивиране в хранителна среда на базата на лактосерум.механизмът на действие на препаратите се изразява в следното:

    1. Директно бактериостатично действие, което се дължи на химични субстанции, изработени от Lactobacillus acidophilus (млечна киселина, антибиотични вещества с неизвестна структура).

    2. Неспецифична имуностимулация на чревната лигавица (повишена синтеза на IgA).

    3. Стимулиране на растежа на защитната ацидогенна флора, която се дължи на множеството витамини от групата В. в резултат на тези ефекти препаратът има изразен антидиаричен ефект и остро и подостро протичащи диарии от неограничен произход.

Показания: Прилагат се за симптоматично лечение на остро и подостроо протичащи диарии не от органично естество у възрастни лица и кърмачета.

Особености на приложение и дозировка: При остри диарии препаратът Diarlac се дозира пръвия ден 3 пъти по 2 капсули и следващите дни 2 пъти по 2 капсули, а препаратът Lacteol - 5 пъти дневно по 5 таблетки или 4 пъти дневно по 2 ампули перорално. Lacteol forte при остри диарии се дозира по 2 капсули или по 1 кесийка 3 пъти дневно първия ден, а след това по 2 капсули или по 1 кесийка 2 пъти дневно.

В детската възраст дозировката е приблизително половината от тази за възрастни.

Особености на употреба: Таблетките и капсулите, както и ампулите се приемат с малко течност, подсладена или не, а съдържимото на кесийката се изсипва в чаша с малко вода и след разбъркване се изпива. Лечението се съчетава с адекватна рехидратация на организма.

Странични ефекти: Препаратите се понасят много добре.

Противопоказания: Непоносимост към лактоза.

 

Реклама