Dicloxacilline (DCI)

Синоними: Dicloxacillin (Balkanpharma), Diclocil (Bristol), Pathocil (Wyeth-Ayerst)

Лекарствени форми

Действие:

Диклоксацилинът е стабилен в стомашна среда. Около 80% от приетото per os количество се абсорбира от лигавицата на храносмилателния тракт. Една доза от 500mg дава 1 час след приемането серумна концентрация около 8 m g/ml. С плазмените протеини се свързва 95%. Плазменият му полуживот е 45 мин. Дифузията на препарата в тъканите и телесните течности е добра, особено в амниотичната течност и във феталната кръв. Екскретира се главно с урината.

Показания

Особености на приложение и дозировка

Странични ефекти:

Взаимодействия с други лекарства:

Противопоказания:

Алергия към пеницилинови препарати. Проявата на алергични реакции налага прекъсване на лечението. Новородени в първите няколко дни.
Приемането му едновременно с фенитоин при бременни, страдащи от епилепсия, понижава плазмените нива на фенитоина и увеличава риска от възникване на епилептичен статус. При едновременно приложение с перорални контрацептивни средства намалява техния ановулаторен ефект и увеличава вероятността от забременяване.
Алергични прояви – треска, уртикария, еузинофилия, оток на Квинке, рядко анафилактичен шок. Прояви на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, диария. Рядко повишение на аминотрансферазите и по изключение – хепатит с иктер. Възможно е развитието на остра имуноалергична интерстициална нефропатия. Наблюдавани са реверзибилни хематологични реакции – анемия, левко и тромбоцитопения.
: На възрастни и деца над 6 години се дозира по 1 капсула от 500mg/6h. Капсулите се поглъщат с малко вода, за предпочитане половин час преди хранене. При ХБН не се налагаредуциране на дозировката. При провеждане на комбинирана терапия трябва да се има в предвид риска от кръстосана алергия от групата на цефалоспорините. Тъй като диклоксацилинът преминава в майчиното мляко, трябва да се прекъсва евентуално кърменето при лечение на кърмачки. На деца от 1 до 6 години се дава по 250mg/6h; от 3 до 12 месеца – по 25-50mg/6h и до 3 месеца – по 25-50mg/8h.
: Прилага се предимно за лечение на инфекции на бронхо-пулмоналната система, на кожата, костите, бъбреците и уро-гениталната система, причинени от стафилококи. Намира приложение и за комбинирана терапия на ендокардити, септицемии и менингити. Прилага се и за краткотрайна превантивна терапия при висок риск от стафилококова инфекция в сърдечно-съдовата хирургия и при ортопедични интервенции.
Диклоксацилинът е бактерициден беталактамен антибиотик от групата на полусинтетичните пеницилиназаустоичиви М-пеницилини (изоксазолилпеницилини). Неговият спектър на антибактериално действие обхваща: стафилококи, продуциращи или не пеницилиназа, с изключение на хетерогенни meti-R щамове; стрептококи, с изкл. на тези от група D; пневмококи; Neisseria meningitidis; Neisseria gonorrhoeae. Не повлиява салмонели, шигели, Esch. coli, Proteus.
: Caps. 250mg et x 500mg
 

Реклама