Dehydrotachysterol (DCI)

Синоними: Dihydrotachysterol (Roxane), Tachystin (Ankerpharm), AT-10 (Bayer).

Лекарствени форми: Dihydrotachysterol tabl.x 0,125 mg,x 0,2 mg et x 0,4 mg; Tachystin et AT-10 sol.oleosa 0,1 % fl.x 15 ml (1 ml = 20 – 30 gtt = 1mg), perlen = 0,5 ml = 14 gtt = 0,5 mg; Tachystin forte liquidum fl.1% x 10 ml (10 mg/ml).

Действие:

Показания:

Особености на приложение и дозировка: Dihydrotachysterol (Roxane) има малка терапевтична ширина. Дозировката му се определя строго индивидуално в зависимост то характера и сериозността на увреждането . Началната доза е от 0,8 – 2,4 mg/24 h в продължение на няколко дни, след което се прилага поддържащо лечение с 0,2- 1 mg/24 h. Tachystin и AT-10 се дават по 10 – 30 капки или по 1 – 2 перли дневно при ниво на Са++ в серума между 1,5 – 2,3 mmol/l, а когато нивото на Са++в серума спадне под 1,5 mmol/l , се прима по 45 капки или по 3 перли дневно. При нормализиране на калциевата концентрация в серума дозировката се намалява или лечението се прекратява.

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Бременност, лактация, хиперкалциемия, болни с бъбречна калкулоза, хипервитаминоза D, хиперпаратиреоидизъм. Да се прилага внимателно при болни с ХБН и ренална остеодистрофия с хиперфосфатемия – едновременно с него да се дават фосфатни ентеросорбенти и болният да се постави на бедна на фосфати диета.
При продължително приложение на големи дози може да се развие хиперкалциемия с гадене, повръщане, тежест в корема, обща слабост, полиурия и други. Дихидротахистерол има тератогенен ефект – може да доведе до развитие на субвалвуларна стеноза на плода!!
Да се прилага внимателно при едновременна употреба с тиазидни диуретици – опасност от хиперкалциемия!
За лечение на остра, хронична и латентна форма на постоперативна тетания, на идиопатична тетания и хипопаратиреоидизъм.
Дихидротахистеролът е синтетичен редуциран продукт на холестерола. В черния дроб се метаболизира до 25- хидроксидихидротахистерол, който е главната циркулираща активна форма на лекарството и в бъбреците не претърпява допълнително хидроксилиране. Аналог е на 1,25-дихидроксивитамин D3 (1,25(OH)2D3). Той действа като регулатор на калция в кръвта. Покачва нивото на серумния калций, като повишава абсорбцията му в червата и мобилизира Са++ от костите при липса на ПТХ и функционираща бъбречна тъкан. Дихидротахистеролът увеличава бъбречната екскреция на фосфатите. За разлика от паратиреоидния екстракт той е активен при перорално приемане и упражнява бавен, но продължителен ефект. Може да се използва за продължително лечение, без да става нужда да се увеличава дозата поради привикване. Има по-бърз ефект от фармакологични дози на Vit.D и се излъчва по-бързо след спиране на лечението, което намалява риска от акумулация и хиперкалциемия.
 

Реклама