Dijodthyrosine (DCI)

Синоними: Bijodthyrosin (Pharmachim), Dijodthyrosin (Medexport).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Прилага се по 50 mg (половин таблетка) 2 – 3 пъти дневно след хранене. Курсът на лечение продължава 20 дни, като след 10 – 20-дневно прекъсване се провеждат няколко курса. При предсърдно мъждене у болни с cor thyreotoxicum може да се комбинира с хинидин.
Вторичен хипертиреоидизъм вследствие употреба на йодни препарати.
Възможно е влошаване на състоянието при някои болни с тиреотоксикоза.
Леки и средно тежки форми на тиреотоксикоза, тиреотоксикоза у бременни, тиреотоксичен екзофталм, за предоперативна подготовка при струмектомия, хипертиреоидни форми на ендемична и спорадична гуша. Прилага се комбинирано с останалите тиреостатици за предотвратяване на струмигенния им ефект.
Синтетичен аналог на дийодтирозина, който се образува в щитовидната жлеза при йодирането на аминокиселината тирозин. От свързването на две молекули дийодтирозин в щитовидната жлеза се образува тироксин, а от свързването на една молекула монойодтирозин и една молекула дийодтирозин се образува трийодтиронин. Бийодтирозинът не притежава хормонална активност, но потиска образуването на тиреотропния хормон от предния дял на хипофизата и по този начин оказва косвено тиреостатично действие. Понижава основната обмяна, води до увеличаване телесната маса на болния.
Tabl. x 100 mg.
 

Реклама