Diosmectite ( DCI )

Синоними: Smecta ( Beaufour Ipsen )

Лекарствени форми: Pulvis in sacculus 3, 76 g.

Действие: В едно пликче се съдържа 3, 0 g Diosmectite, 749 mg глюкоза, 7 mg захарин и 4 mg ванилин. Притежава адсорбиращи свойства, а също има и спазмолитично действие. Smecta взаимодейства с гликопротеините на мукуса и увеличава резистенцията на мукозния гел. Със своето действие върху мукозната бариера и с повишения си капацитет за фиксиране на Smecta протежира лигавицата на храносмилателния тракт. В използваните дози не променя транспорта на чревното съдържимо. Не оцветява фекалиите, пропуска рентгеновите лъчи.

Показания: За симптоматично лечение на колики и болки, свързани със заболявания на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, при остри диарии, метеоризъм и други.

Особености на приложение и дозировка: Прилага се по 3 пликчета дневно, разтворени в 50 - 100 ml хладка вода след нахранване при езофагити, а при колити и функционални колопатии - малко преди нахранване. При остри диарии дневната дозировка може да бъде удвоена.

Особености на употреба: Прахът от пликчето се изсипва в чаша хладка вода преди употребата и се разклаща леко, докато се получи хомогенна суспенсия. По време на лечението Smecta трябва да се проведе адекватна рехидратация на организма per os или венозно, в зависимост от интензитета на диарията, възрастта и състоянието на пациента.

Взаимодействие с други лекарства: При комбинирано приложение с други лекарства те трябва да се внасят след известен интервал от време след приемането на Smecta, защото може да се намали или забави абсорбцията им.

Странични ефекти: Много рядко са наблюдавани случаи на запек, който налага намаляване на дозировката.

 

Реклама