Diosmine (DCI)

Синоними: Diosmil (Roger Bellon), Diovenor (Innothera), Flebosmil (Lab. Dr. Bouchara), Tovene (Kali Chemie).

Лекарствени форми: Diosmil – tabl. x 150 mg et x 300 mg; Diovenor – tabl. x 150 mg, x 300 mg et x 600 mg; Flebosmil – tabl. x 300 mg; Tovene – film-tabl. x 150 mg, caps. x 300 mg, crume tuba x 50,0 g et x 100,0 g (100,0 g crème = 4,0 g Diosmine).

Действие:

Показания:

- За лечение на кожни прояви – петехии, екхимози и други, свързани с повишен пермеабилитет и чупливост на капилярите . -

- За лечение на функционалните нарушения, свързани с хемороидални кризи.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Бременност, макар че не е установен тератогенен ефект, лактация. Прилага се по 300 mg два пъти дневно – на обед и вечер по време на хранене. При хемороидални кризи се прилага по 1200 – 1800 mg дневно на три приема. Кремът се прилага външно локално, като се втрива.
В по-малко от 1 % от лекуваните болни – банални диспептични прояви, които не налагат спирането на лечението.
- За лечение на функционалните нарушения, свързани с вено-лимфатична недостатъчност.
Диосмин е синтетичен продукт, който спада към групата на венотропните средства. Той притежава вазопротективно и венотонично действие – увеличава съдовата резистентност, намалява съдовия пермеабилитет и води до вазоконстрикция. Диосминът повишава тонуса на венозната стена, подобрява венозната хемодинамика, намалява обема на венозната стаза, намалява средното венозно налягане както в повърхностните, така и в дълбоките вени. Неговото венотонично действие се доказва и от повишаването на систолното и диастолното АН при постоперативна ортостатична хипотензия. Диоспинът притежава и антиедематозни свойства, намалява пермеабилитета на капилярите, повишава тяхната резистентност и подобрява способността на еритроцитите да се деформират. Абсорбира се бързо в храносмилателния тракт. Максимални концентрации в кръвта и в различните органи (черен дроб, бъбреците, бели дробове) се достигат за 1 – 2 h след орален прием. Особено високи концентрации се установяват в стената на венозните съдове, които са винаги по-високи от тези в останалите тъкани. Концентрациите на диосмина на ниво съдова стена нараства до 9-ия час и персистира в следващите 96 h. В първите 24 h след орален прием се елиминира по равни части с урината и фекалиите, а в следващите 24 h елиминирането е предимно с фекалиите. Диосмин и неговите метаболити търпят ентерохепатален цикъл, което допринася за удължаване на неговото действие на нивото на венозната стена.
 

Реклама