Diphenoxyne (DCI)

Синоними: Motofen (Carnrick - USA).

Лекарствени форми: Tabl. = Difenoxine hydrochloride 1 mg + Atropini sulfas 0,025 mg.

Действие: Дифеноксинът е главният активен метаболит на дифеноксилата и клиничната му активност е една пета от дозировката на дифеноксилата. Дифеноксинът има манифестен антидиаричен ефект, който се обуславя от забавяне мотилитета на червата. Механизмът на действието му се дължи на локален ефект върху чревната стена. След перорално внасяне дифеноксинът се абсорбира бързо и пълно и максимални плазмени нива се получават след 40 - 60 min, като 10% от това ниво се задържа 24 h, а около 1% до 72-ия час. Метаболизира се до неактивни хидроксилирани продукти и се евиминира с фекалиите и урината.

Показания: Прилага се за спомагателно лечение на остра неспецифична диария и при екзацербации на хронична функционална диария.

Особености на приложение и дозировка: Началната доза е 2 таблетки, а след това по 1 таблетка след всяко изхождане на редки изпражнения или по 1 таблетка на всеки 3-4 h до обща доза за 24 h не повече от 8 таблетки. Лечението продължава максимално 48 h както при останалите диарии, така и при акзацербациите на хроничните диарии.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се прилага едновременно с барбитурати, транквилизатори, наркотици и алкохол, тъй като потенцира ефектите им!

Странични ефекти: Гадене, повръщане, гастралгии, констипация, замаяност, световъртеж, обърканост, безсъние, парене в очите, неясно виждане.

Противопоказания: Бременност, деца до 2 години, при екзацербации на ХУХК, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, свръхчувствителност към дифеноксин. Да се прилага предпазливо при водачи на МПС.

 

Реклама