Ditrapsan

Синоними: Psoradexan, Ditrapsan

Лекарствени форми: крем, течност или прах.

Действие:

Показания:

Странични ефекти:

Върху засегнатите места не трябва да се прилагат други лекарствени или козметични средства.

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

Обикновено се прилага 2 пъти дневно чрез тънко намазване на засегнатите участъци. Лекото дразнене е признак на терапевтичен ефект.Упоритите, локализирани и инфилтративни форми са индикация за лечение с дитрапсан 0,2%. В гънките и в други по-чувствителни участъци на кожата, както и при деца, се препоръчва 0,05% крем. Лечението продължава до изчезване на измененията – обикновено 4-6 седмици. Не се препоръчват оклозивни превръзки, понеже увеличават дразнещият ефект и оцветяването.
Екзацербиран или генерализиран псориазис с тенденция към еритродермия. Не се прилага на лицето, особено около очите.
Иритативен ефект, който се изразява в сърбеж и еритрем на здравата кожа, както и активиране на псориатичните изменения. Той е в пряка зависимост от концентрацията. Лекото парене в областта на намазаните участъци е благоприятен знак. То обикновено отзвучава в процеса на терапията, но ако продължава, тя трябва временно да се преустанови или да се намали концентрацията. Оцветяването на лекуваните или съседни участъци изчезва спонтанно за около 14 дни след приключване на терапията.
Леки и средно тежки форми на хроничен псориазис. Може да се комбинира с фото терапия.
Съдържа Dithranol 0.2, o,1 или 0,05% със 17% Urea във водно-маслена емулсия. Приложен локално, препаратът действа резорбтивно, ревулзивно, кератолитично. В кожата дитранолът се трансформира в оксидационни продукти, които действат оцветяващо, както върху намазаните директно участъци, така и върху околната кожа. Уреята улеснява пенетрацията на катрана и хидратацията на епидермиса.
 

Реклама