Docusate natrium ( DCI )

Синоними: Jamylene ( Aventis )

Лекарствени форми: Tabl. x 50 mg.

Действие: Натриевият докузат спада към стимулиращите лаксативни средства. Той действа посредством увеличаване на цАМФ, като потиска по компетитивен начин активността на фосфодиестеразата на цАМФ и чрез увеличаване проницаемостта на чревната лигавица. На нивото на фекалните маси той благоприятства проникването на вода и на мазнини в тях и по този начин увеличава обема, хидратацията и хомогенизацията им. На нивото на чревната лигавица натриевият докузат увеличава чревната секреция на вода и електролити. Натриевият докузат се абсорбира отчасти в дуоденума и в йеюнума, а се елиминира чрез жлъчните пътища.

Показания: За симптоматично лечение на констипацията.

Особености на приложение и дозировка: За предпочитане е лечението да се провежда с най-ниската ефективна доза. Обикновено лечението се започва с дневна доза 100 - 300 mg в един или два приема. Резултатът не е никога непосредствен, а се получава в рамките на 24 h. Не се препоръчва продължително лечение. Лечението трябва да се съчетае с подходящ диетичен режим, съдържащ повече растителна храна и течности, засилване на физическата активност и създаване на рефлекс за редовна дефекация.

Взаимодействие с други лекарства: Не се препоръчва едновременното му приложение с парафиново масло, чиято чревна абсорбция може да се повиши. Да не се комбинира с някои антиаритмични медикаменти поради риск от хипокалиемия : от хинидиновата група, амиодарон, бепридил, соталол, а така също и с лидофлазин, прениламин, винкамин, амфотерацин В, хипокалиемични диуретици, поради същия риск.

Странични ефекти: Може да се наблюдават гастралгии и диария. При по-продължително лечение с високи дози съществува риск от хипокалиемия.

Противопоказания: Органични колопатии с възпалителен характер - ХУХК, синдром на Crohn, коремни болки от неясен произход, стенозиращ синдром, деца до 6-годишна възраст.

 

Реклама