Dontisolon salbe (Aventis)

Лекарствени форми: Ung. tuba x 1,9 g (унгвентът е поставен в цилиндрична ампула със стерилна игла – наконечник за инстилация).

Действие: Комбиниран препарат, който съдържа преднизолон, неомицин, сурфен, трипсин и химотрипсин. Притежава противовъзпалително и антиалергично действие, свързани с преднизолона, а така също и бактерицидно действие, упражнявано от неомицина. Трипсинът и химотрипсинът са протиолитични ензими, които разграждат съсиреците и некротизиралите тъкани.

Показания: За лечение при възпалителни процеси на венечните джобове, фистули на венците, гингивити, алвеолити, остър апикален периодонит, афтозни стоматити, гангрена на млечните зъби, при манипулационни травми на венците, изгаряния и некрози на лигавицата на устната кухина.

Особености на приложение и дозировка: С помощта на наконечника унгвентът се нанася върху лезираните места 1 път дневно, като преди всяка манипулация той се почиства с мандрен, лед което се изварява и изсушава в стерилизатор. В случаите на остър апикален периодонит донтизолонът се инстилира в кореновите канали, но след тяхната механична и химична обработка. Той не трябва да престоява в канала повече от 48 h. 

Странични ефекти: Рядко може да предизвика гадене, повръщане, локална болка, сърбеж, световъртеж и задух.

Противопоказания: При вирусни инфекции, реакции след ваксиниране, перорален дерматит, свръхчувствителност към някоя от съставките на препарата. 

 

Реклама