Dorzolamid Hydrochloride

Синоними: Trusopt (Merck)

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

Лечението на пациенти със закритоъгълна глаукома изисква допълнителни терапевтични интервенции освен хипотенизните агенти. Препарата не е изследван върху пациенти с остра широкоъгълна глаукома.

Trusopt и неговите метаболити се отделят главно чрез бъбреците, поради това не се препоръчва на пациенти с тежки бъбречни увреждания.

Препаратът не е проучван върху пациенти с чернодробни увреждания и заради това трябва да се използва внимателно при такива.

Truspt е сулфонамид и въпреки че се прилага локално, чст от него се абсорнира и могат да настъпят странични ефекти, характерни за сулфонамидите. Ако се появят признаци на реакции на свръхчувствителност, трябва да се спре приложението на препарата.

При продължителна употреба могат да се появят локални странични ефекти като конюнктивит и реакции от клепачите. Те изчезват след спиране на лечението.

Препарата не е изследва при употреба на контактни лещи. Консервантът benzalconii chlorid може да бъде абсорбиран от тях. Не е изследван и при бременност и лактация.

Странични ефекти:

Противопоказания:

Особености на приложение и дозировка:

За монотерапия, дозата е по една капка 3 пъти на ден. При комбинирана терапия, дозата е два пъти дневно. Ако се използва повече от 1 локален офтамологичен агент, лекарствата трябва да се прилагат най-малко през 10 минути.
При свръхчувствителност към някои от компонентите.
Може да се наблюдават следните странични ефекти: горчив вкус, парене и сърбеж в окото, замъглено зрение, сълзене, конюнктивит, възпаление на клепача, главоболие, повдигане, блефарит. Обриви и предни увеити са изключения. Може да се прояви електролитен дисбаланс, ацидоза, ефекти върху централната нерна система. Това налага наблюдения на нивото на електролитите.
Предназначен е за лечение на повишено вътреочно налягане при пациенти с вътреочна хипертензия, широкоъгълна глаукома, псевдоексфулуативна глаукома и други вторични широкоъгълни глукоми.
Препарата е инхибитор на карбоанхидразата, създаден за офтамологични цели. За разлика от оралните карбоанхидразни инхибитори, той се прилага локално и упражнява ефекта си директно на окото.
разтвор.
 

Реклама