Doxazosin (DCI)

Синоними Cardura Roerig).

Лекарствени форми: Tabl. x 1 mg, x 2 mg, x 4 mg et x 8 mg.

Действие: Антихипертензивното му действие дължи на селективна блокада на алфа-1-адренергичните рецептори. Препаратът е компетитивен антагонист на фенилефрина и норепинефрина. Намалява системното артеририално налягане и ПСС. Не се променя сърдечния дебит и сърдечната честота. Увеличава стойностите на HDL, намалява общия холестерол и LDL, което го прави подходящ за лечение на артериална хипертензия с хиперхолестеролемия. Приложен перорално се резорбира добре. Свързва се плазмените протеини в 98 %. Има вариращо начало на действие, пикови концентрации се достигат за 2 – 3 h. Метаболизира се в черния дроб с време на полуживот 22 h. Екскретира се с жлъчката, фецеса и урината. Преминава през плацентата и в майчиното мляко.

Показания: Лека и умерена артериална хипертензия

Обичайна дозировка: 2 – 4 mg/24 h.

Особености на приложение и дозировка: Лечението започва с начална доза 1 mg взета еднократно и се увеличава постепенно до достигане на ефект. Максимална дневна доза е 16 mg.

Взаимодействие с други лекарства: Алкохолът, нитратите и другите антихипертензивни средства потенцират ефекта на препарата.

Странични ефекти: Умора, главоболие, вертиго, гадене диспепсия, диария, палпитации, полова дисфункция, често уриниране.

Противопоказания: Свръхчувствителност, сърдечна бъбречна и чернодробна недостатъчност, лактация.

 

Реклама