Drotaverine hydrochloride (DCI)

Синоними: No-spa (Chinoin), Nospanum (Medexport).

Лекарствени форми: Tabl. x 40 mg; Amp. x 40 mg/2 ml.

Действие: Дротаверинът е тетрахидроизохинолиново производно и както по химичен строеж, така и по своето фармакологично действие е близък до папаверина. Действието му се осъществява също чрез директно влияние върху гладкомускулните клетки, но той притежава по-силна и по-продължителна спазмолитична активност от папаверина. Има бърза ентерална абсорбция и 65 % от орално приетата доза достига в непроменена форма в системното кръвообръщение. Плазменият му полуживот е 2, 4 h. Метаболизира се силно и метаболитите му се елиминират като глюкурониди главно с фекалиите и урината. След мускулно инжектиране действието му настъпва почти непосредствено, което го прави особено подходящ при остри спастични болки. Има и съдоразширяващ ефект и причинява бета-блокада на бета-адренорецепторите в миокарда.

Показания: При болезнени спазми на стомаха, червата, при жлъчни и бъбречни колики, при спастичен запек, при дискенизия на жлъчния мехур и жлъчните пътища, кардиоспазъм, пилороспазъм, при язвена болест в комбинация с атропин, за облекчаване на тенезмите при дизентерия, при дисменорея. Като разширяващо средство при ИБС.

Особености на приложение и дозировка: Перорално се прилага по 1 - 2 таблетки 2 - 3 пъти дневно. Мускулно се инжектира по една ампула 2 - 3 пъти дневно. Спазмолитичният му ефект се засилва при комбинирането му с атропин и аналгин. Венозно не се прилага поради опасност от тромбофлебит.

Странични ефекти: Общо взето се понася добре. Може да се наблюдават алергични дерматити. По-често при парантерално приложение може да възникнат световъртеж, главоболие, изпотяване, усещане на топли вълни, сърцебиене, екстрасистолия, фотофобия.

 

Реклама