Econazole (DCI)

Синоними

Лекарствени форми:

Действие:

Еконазолът достига фунгицидни концентрации в повърхностните слоеве на дермата и в епидермиса, но прониква и в дълбоките слоеве на дермата. Той се натрупва в големи количества в роговия слой на кожата, където остава в продължение на 5 – 16 h и служи като депо. Системната резорбция на еконазола е между 0,5 и 2 % от аплицирана доза.

Показания:

  • кандидоза на кожата и лигавиците, анална и перианална кандидоза, генито-крурално интертриго, sicosis, керион (трихофития на окосмената част на главата), фоликулити, дължащи се на Trichophyton rubrum – в последния случай лечението трябва да се комбинира с фунгицидни средства със ситемно действие;

  • Pityriasis versicolor;

  • Erythrasma;

  • инфектирани с Gram (+) бактерии дерматози и дерматомикози.

Особености на приложение и дозировка: При

На таблицата са показани галеничните форми на Pevaryl, подходящи при отделните заболявания и продължителността на лечението.

Заболявания

Галенични

Продължителност

форми

на лечението

Кандидози

 

 

Немацерирани микози

крем

1 - 2

на гънките: генитално,

седмици

субмамиларно, интер-

(1 - 2 туби)

дигитално интертриго

 

Микози на лигавицата:

течна

1 седмица

вулвити, баланити, анити

емулсия

(1 флакон)

кандидоза на гърдата

(мляко)

 

Микози на нежна кожа:

течна емулсия

2 - 3 седмици

лицето, при деца

(мляко)

(2 - 3 флакона)

Микози на ноктите

крем и перорално

1 - 2 месеца

антимикотични

(4 - 8 туби)

средства

 

Дерматофитии

 

 

Дерматофитии на

крем

2 седмици

гладката кожа

( 2 туби)

Eczema marginatum Hebra

крем

2 - 3 седмици

(немацерирана)

(2 - 3 туби)

Микози на космите:

течна

4 - 6 седмици

фоликулити, sycosis,

емулсия

(2 - 3 флакона)

kerion

(мляко)

 

Favus (кел)

крем и перорално

4 - 8 седмици

атимикотични

(4 - 8 туби)

средства

 

Pityriasis versicolor

разтвор

2 седмици

(4 флакона)

Erythrasma

крем

1 - 2 седмици

( 1 - 2 туби)

Странични ефекти:

Противопоказания:

Свръхчувствителност към препарат.
Понякога може да има чувство на парене, сърбеж и зачервяване в засегнатите участъци. При обширни увреждания на кожата, особено при кърмачета трябва да има предвид възможността от повишена резорбция и системни ефекти.
дерматомикози кожното мляко, кремът или лосионът се поставят върху дланта на ръката и се втриват внимателно и леко върху увредените участъци на кожата до пълното им проникване в нея. Спреят пудра се пулверизира върху увредените зони и след това се втрива с пръсти леко до пълно проникване в кожата. Апликациите се правят 2 пъти дневно в продължение на 1 – 2 седмици. Гелът се прилага 1 път дневно в продължение на 1 седмица при микози на лигавицата. При вагинални микози се прилага Gyno-Pevaril под формата на овули или вагинален крем. Овулите се поставят по 1 вечер при легнало положение дълбоко във влагалището в продължение на 15 последователни дни. Овулите от 150 mg се поставят по 1 вечер в продължение на 3 дни. При тежки и запуснати случаи може да се проведе повторен курс от още 3 овули непосредствено след началния курс или след интервал от 10 дни. Овулите с пролонгирано действие се поставят по една, а при тежки случаи и още по една на следващата сутрин. Лечението не бива да се прекъсва по време на мензис. Кремът за вагинално приложение се поставя в легнало положение вечер преди сън интравагинално с помощта на апликатора, който освобождава 5,0 g крем. Апликациите се провеждат в продължение на 15 дни.
Прилага се за локална терапия на повърхностни дерматомикози и микози на лигавиците:
Еконазолът представлява дериват на имидазола с фунгицидна и антибактериална активност. Неговото фунгицидно действие се проявява спрямо причинителите на микозите на кожата и лигавиците. Антимикотичния му спектър обхваща: Trichophyton, Epidermophyton, Microsporum, Candida albicans, Pityrosporum orbiculare et ovale, Actinomycetes, Corynebacterium minitissimum (причинителя на еритразмата). Антибактериалния му спектър включва Gram (+) микроорганизми. Неговият механизъм на действие се отличава от този на антибиотиците и се проявява на различни нива – повишава проницаемостта на клетъчните мембрани, инхибира оксидационните процеси в митохондриите, потиска синтезата на РНК.
Pevaryl – crème derm. 1 % tuba x 30,0 g, lac derm. 1 % fl. x 30 ml, spray pudra 1 % fl. x 200,0 g, spray sol. 1 % 150,0 g, lotion 1 % fl. x 70 ml, emulsion (кожно мляко) 1 % fl. x 30 ml; Gyno-Pevaryl – ovula vag. x 50 mg et x 150 mg, ovula vag. LP x 150 mg, crème vag. 1 % tuba x 78,0 g.
: Pevaryl (Janssen Silag), Gyno-Pevaryl (Janssen Silag).
 

Реклама